امروزیکشنبه, 31 شهریور 1398 16:10

آزمون OSCE مهارت‌های بالینی طب داخلی با استفاده از فناوری واقعیت مجازی در گناباد

مسئول مرکز آموزش مجازی دانشگاه علوم پزشکی گناباد گفت: برای اولین بار در سطح کشور، آزمون OSCE مهارت‌های بالینی طب داخلی، با استفاده از فناوری واقعیت مجازی (Virtual Reality) در بیمارستان آموزشی درمانی 22 بهمن گناباد، برگزار گردید.
به گزارش وب‌دا، دکتر میرچراغی مسئول مرکز آموزش مجازی دانشگاه علوم پزشکی گناباد گفت: در این آزمون، کارورزان (اینترن) پزشکی بخش داخلی بیمارستان آموزشی درمانی 22 بهمن گناباد، بخشی از آزمون بالینی پایان دوره آموزشی طب داخلی را به صورت VR-OSCE برگزار نمودند و در طی آن، با استفاده از هدست‌های «واقعیت مجازی » و فیلم آموزشی 360 درجه تهیه شده به روش VR، سناریوی بالینی، شرح حال و بخشی از معاینات بالینی یک جلسه ویزیت انجام شده بین پزشک و بیمار را ملاحظه کردند و با توجه به یافته‌های غیرطبیعی در شرح حال و یافته‌های بصری و سمعی در معاینات مشاهده شده، تشخیص‌های افتراقی، محتمل‌ترین تشخیص و درمان پیشنهادی خود را در مورد بیمار مورد نظر ذکر نمودند.
دکتر سید فرزین میرچراغی با بیان اینکه فناوری «واقعیت مجازی»، یک فناوری نوظهور است که در دهه‌های اخیر توسعه یافته و امروزه در عرصه‌های مختلف آموزشی، طراحی، سرگرمی و ...، به سرعت در حال فراگیر شدن است، تصریح کرد: در این فناوری، با استفاده از دوربین‌های مخصوص، نرم افزارهای ویژه و تجهیزات مرتبط، تصاویر با کیفیت بالا و 360 درجه تهیه شده و تصاویر حاصل، با استفاده از عینک های مخصوص واقعیت مجازی، توسط بیننده، مشاهده می‌گردد.
وی افزود: با توجه به طراحی سه بعدی این تصاویر و صداهای همراه، بیننده خود را در فضای جدیدی احساس می نماید و برای دقایقی از محیط پیرامونی خود فاصله گرفته و خود را در دنیای «واقعیت مجازی» می پندارد و  بدین ترتیب، علی رغم حضور فیزیکی فرد در محیط حقیقی، وی برای لحظاتی، حضور در محیطی متفاوت را تجربه خواهد نمود.
دکتر میرچراغی در توضیح این مطلب عنوان کرد: برای مثال فردی که در منزل خود نشسته است، با استفاده از فیلم ها و فضاهای موجود در فناوری «واقعیت مجازی»، برای دقایقی خود را در محیط متفاوتی احساس خواهد نمود که بسته به فیلم و محتوای آن، این مکان مجازی می‌تواند مطب، درمانگاه، بخش، آزمایشگاه، کارگاه‌های بالینی، اتاق عمل، اتاق MRI و ... باشد که به این ترتیب می‌توان علی‌رغم حضور فرد در محیطی متفاوت، حس حضور در محیط مدنظر را با استفاده از فناوری «واقعیت مجازی»، به وی انتقال داد.
معاون آموزشی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی گناباد، برگزاری OSCE مبتنی بر «واقعیت مجازی» در دانشگاه علوم پزشکی گناباد برای اولین بار در سطح کشور را نقطه عطفی در آموزش علوم پزشکی کشور دانست و گفت: تعداد بسیار اندکی از دانشگاه‌ها در سراسر جهان، از فناوری «واقعیت مجازی» در جهت برگزاری آزمون OSCE مهارت‌های بالینی بهره جسته‌اند که عمده این آزمون‌ها نیز با کمک «نرم افزار و انیمیشن» بوده‌اند و استفاده از فیلم های 360 درجه «واقعیت مجازی»، سابقه چندانی در سطح ملی و بین‌المللی نداشته است، ورود دانشگاه علوم پزشکی گناباد به این عرصه، علاوه بر افتخارآفرینی برای دانشگاه، برای کشور نیز دستاوردی جدید بوده و موجب ورود کشورمان به جرگه ی کشورهای بهره گیرنده از این فناوری در آموزش پزشکی خواهد گردید.
معاون آموزشی ـ پژوهشی بیمارستان آموزشی درمانی 22 بهمن گناباد، استقبال دانشجویان و کارورزان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی گناباد از این فناوری در عرصه آزمون های OSCE را عالی ارزیابی کرد و افزود: به موازات برگزاری این آزمون ها در دانشگاه، ارزیابی و پژوهش در زمینه بررسی جنبه های مختلف این فناوری آغاز شده است و در نظرسنجی های اولیه، استقبال دانشجویان از این فناوری، « عالی » برآورد شده است که البته جمع بندی نهایی در این خصوص نیازمند بررسی نتایج در جمعیت بیشتری از دانشجویان است. همچنین بررسی دقیق هزینه ـ اثربخشی نشان می‌دهد که برگزاری بخشی از آزمون های OSCE صلاحیت بالینی به روش «واقعیت مجازی»، ضمن کاهش بسیار زیاد وقت‌های هدر رفته، فضای فیزیکی مورد نیاز و هزینه‌ها، موجب یکسان سازی ایستگاه های آزمون OSCE و رفع تبعیض در مواجهه دانشجویان با سناریوهای بالینی نیازمند بیمارنما، می‌گردد که این مساله به نوبه خود، ضمن تحقق عینی و عملی «اقتصاد مقاومتی»، موجب توسعه عدالت آموزشی در امر ارزشیابی می گردد.
دکتر سید فرزین میرچراغی در پایان از حمایت‌های موثر معنوی و مالی دکتر احمدی رئیس دانشگاه، دکتر اسماعیلی معاون آموزشی دانشگاه و دکتر خواجوی رئیس بیمارستان آموزشی و درمانی 22 بهمن گناباد در جهت اجرای این پروژه، قدردانی کرد و آن را مصداق بارز اجرای منویات مقام معظم رهبری (مدظله العالی) در عرصه‌های «نوآوری و شکوفایی»، «محرومیت زدایی»، «خودباوری»، «مدیریت جهادی» و بالاخص «اقتصاد مقاومتی» در سال «اقتصاد مقاومتی؛ اقدام و عمل» دانست.

برای مشاهده تصاویر کلیک کنید