امروزچهارشنبه, 24 مهر 1398 08:38

دانشگاه ها؛ منشأ تحول هر کشور و نیروی انسانی کارآمد سرمایه اصلی آن هستند

وزير بهداشت دانشگاه‌ها را منشاء تحول هر كشور دانست و گفت: نيروي انساني كارآمد و محقق سرمايه اصلي هر كشور هستند كه سياستگذاران ما با تأخير و به تدريج به اين باور رسيده‌اند.

به گزارش وبدا؛ دكتر سيدحسن هاشمي در شانزدهمين جشنواره تجليل از برگزيدگان پژوهش و فناوري كشور كه در سالن اجلاس سران برگزار شد، با ابراز خرسندي از بسته شدن پرونده هسته‌اي ايران، آن را يك موفقيت بزرگ براي نظام، كارگزاران آن و حاميان دولت دانسته و گفت: ارزش اين موفقيت بزرگ را ما كه در حوزه تحقيق، پژوهش، علم و ارتباطات بين‌المللي هستيم بيشتر مي‌دانيم.

وي ضمن پاسداشت افتخارات دانشمندان و محققان هسته‌اي و تقديم كردن شهداي دانشمند در اين راه افزود: خوشبختانه پس از دوازده سال شاهديم كه تحريم‌هاي تحميلي و خودساخته عليه ايران لغو شده و اميدواريم از حاشيه‌هاي هسته‌اي عبور كنيم تا سدي براي توسعه علمي، پژوهش و فناوري كشور و همچنين اقتصاد پيش روي ما نباشد.

دكتر هاشمي رشد كمي افتخارات علمي ايران را قابل تحسين دانست و از رتبه 17 ايران در توليدات علمي در نمايه اسكوپوس و همچنين رتبه 22 ايران در ISI خبر داد.

وزير بهداشت افزود: رشد و توليدات علمي كشور در يك دهه گذشته  682 درصد افزايش داشته كه از اين نظر در دنيا مقام اول را داريم.

دكتر هاشمي گفت: رشد توليدات علمي كشور در حوزه بيولوژي 12 برابر شده همچنين در طول يك دهه گذشته رشد توليدات علمي كشور در حوزه علوم پزشكي 9 برابر شده است.

وزير بهداشت سرعت رشد توليدات علمي در دهه اخير در كشور را 11 برابر بيشتر از ميانگين سرعت رشد علمي كشورهاي دنيا عنوان كرد و گفت: در حوزه دانش و فناوري هسته‌اي نيز ايران توانسته در دو دهه اخير 84 برابر رشد كند در حالي كه ميانگين رشد علمي ساير كشورهاي دنيا در همين بازه زماني حدود 34 درصد يعني 3 برابر بوده است.

وزير بهداشت همچنين اظهار داشت سهم ايران از توليدات علمي دنيا 1.4 درصد است در صورتي كه سهم 162 كشور در حال توسعه به جز هند، چين، ايران و برزيل در مجموع كمتر از 2.5 درصد بوده است.

دكتر هاشمي خاطرنشان كرد: در حوزه بايو مديكال (زيست پزشكي) كه لازم است در اين حوزه به كيفيت توجه بيشتري شود، اما رشد مقالات علمي طي يك دهه اخير 13 برابر شده يعني 1338 درصد افزايش داشته و توانسته‌ايم در اين حوزه رتبه اول دنيا را كسب كنيم.

وزير بهداشت در بخش ديگري از سخنان خود با بيان اينكه در حوزه ارجاعات بين‌المللي براي اولين بار در سطح منطقه توانستيم رتبه نخست را كسب كنيم بر ضرورت ارتقاء رتبه جهاني ايران در حوزه ارجاعات بين‌المللي تاكيد كرد.

دكتر هاشمي همچنين ادامه داد: از نظر توسعه نظام مديريت دانش در حوزه علوم پزشكي رتبه ايران در شاخص توزيع و انتشار دانش 139 و در  جذب دانش 136 جهاني است كه دليل مهم آن فقدان سازوكارهاي مديريت دانش است.

وي رتبه ايران در حوزه نوآوري را 90 عنوان كرد و گفت: در ثبت نشانه‌هاي تجاري رتبه 82 و در ثبت طرح‌هاي محصولات رتبه 100 دنيا را داريم. بنابراين برونداد نظام نوآوري در كشور وضعيت مناسبي ندارد كه اميدواريم كه با تعاريف جديدي كه در حوزه پژوهش در وزارتخانه‌هاي بهداشت و نيز علوم تحقيقات و فناوري و همچنين در راستاي منويات رهبري شاهد حمايت‌هاي دولت و مجلس در حوزه نوآوري باشيم تا شرايط بهتري از نظر جهاني پيدا كنيم.

دكتر هاشمي افزود: در سال 2014 چهل هزار مقاله در نمايه اسكوپوس توسط دانشمندان و محققان ايراني توليد شده بود كه حدود 50 درصد آن مربوط به علوم پزشكي بود. ضمن اينكه سهم توليد مستقيم علم در دانشگاه‌هاي علوم پزشكي 11 هزار و 512 مقاله معادل 28.4 درصد مقالات كل كشور بود.

وزير بهداشت ادامه داد: 12 نفر از مديران ما در وزارت بهداشت توانستند در سال 2014 چهارصد و پنجاه مقاله علمي معادل 3.5 درصد مقالات دانشگاه‌هاي علوم پزشكي كشور را توليد كنند كه نشان دهنده اين است كه مديران وزارت بهداشت همواره به دانش و پژوهش اهميت زيادي مي‌دهند.

دكتر هاشمي در پايان ضمن تاكيد بر اينكه لازم است تا در بودجه و برنامه ششم توسعه به حوزه پژوهش توجه ويژه شود يادآور شد: اگر بناست اقتصاد مقاومتي از حرف به عمل درآيد و در زندگي و سرنوشت كشور اثرگذار باشد قطعاً بايد به حوزه پژوهش توجه ويژه شود.