امروزسه شنبه, 23 مهر 1398 10:20

نقش مذهب در حفظ ارتقاء سلامتي در سالمندان

يكي از شيوه‏هاي مقابله‏اي كه براي حفظ ارتقاء سلامتي در سالمندان مؤثر است ، مذهب و به ويژه مذهب دروني است.
به گزارش وبدا ، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی گناباد گفت: مذهب مي تواند داراي ارزش مثبت در پر كردن فضاي خالي زندگي و حمايت از سالمندي مواجه  با استرس ، سازگاري با موقعيت و معنادهي زندگي و مرگ داشته باشد.
لیلا صادق مقدم افزود: دوران سالمندي همانند دوران كودكي يا جواني يكي از مراحل زندگي است با اين تفاوت كه دوران كودكي و جواني، سرشار از انرژي و تلاش، ولي دوران سالمندي همراه با تحليل قوا و كاهش ميزان فعاليت‏هاي فيزيكي مي‏باشد. وی با بیان اینکه تا قبل از قرن بيست و يكم ميلادي ميانگين عمر بسيار پائين بود اما بهبود وضع تغذيه و پيشرفت‏هاي چشمگير پزشكي و ارتقاي سطح بهداشت ، سبب افزايش ميانگين عمر گرديده است ، افزود: در حقيقت سالمندي يك فرايند زيست شناختي مشترك براي تمام موجودات زنده است و همه‏ي ما از زماني كه زاده مي‏شويم سالمندي را آغاز مي‏كنيم و اين فرايند را نمي‏توان متوقف يا معكوس نمود بلكه مي‏توان با مراقبت‏هاي صحيح به تأخير انداخت. این کارشناس ارشد پرستاری بهداشت روان افزود: اهتمام در جهت به کارگیری مضامین قرآنی و نهج البلاغه به منظور ارتقاي حمایت های مادی و معنوی سالمندان امری ضروری به نظر می رسد. خانم صادق مقدم با بیان اینکه قرآن کریم در چهار آیه 83 بقره ، 36 نساء، 151 انعام و 23 اسراء همراه با مسئله توحید و نهی از شرک ، نیکی به پدر و مادر آمده است ، افزود: در قرآن کریم و نهج البلاغه مهمترین ویژگی سنین سالمندی ، پس از احترام و تکریم به آنها ( بخصوص پدر و مادر ) ضعف و سستی او شمرده شده است و اینکه قوای بدنی و به تبع آن قوای روانی او رو به ضعف نهاده تا جایی که نسیان و فراموشی او را فرا میگیرد ، لذا به دنبال چنین تحول جسمی و روانی است که سالمند دارای حقوق ویژه ای می شود که لازم است به آنها توجه  شود. وی افزود: بر اساس آموزه های دینی ، احترام به پیران تنها اختصاص به والدین ندارد بلکه بر مومنان واجب است به همه پیران احترام بگذارند به طوریکه امام علی (ع) ، بی احترامی کوچکترها نسبت به بزرگترها ، نگه نداشتن حرمت پیران در جنگ و رسیدگی نکردن توانگران به نیازمندان را از جمله علل سقوط جامعه دانستند.عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی گناباد با بیان اینکه سنین سالمندی که همراه با ضعف جسمانی است بر سرعت فعالیت ، حرکت ، سرعت پردازش اطلاعات و سرعت صحبت کردن سالمند اثر می گذارد ، خاطر نشان کرد: لازم است جامعه این محدودیت و کندی را در نظر داشته باشد و سالمندان را با توجه به ضعف و سالمندی اش مد نظر قرار دهند.
خانم صادق مقدم ، احسان و احترام به سالمند ، بزرگ شمردن او به خاطر طول عمر و تجربه اش ، عدم سرزنش و عیب جویی به خاطر ضعف و سستی او و کاستن از سرعت حرکتی و رفتاری و خود را هم نیرو و در حد توان او قلمداد کردن را از مهمترین نکاتی دانست که در برخورد با سالمندان باید به آنها توجه شود.