امروزشنبه, 27 آبان 1396 15:34
34570
57953
28671278

برگزاری سومین پیش نشست عفاف و حجاب در بیمارستان‌ها و مراکز درمانی با رویکرد آسیب شناسی

مشاور رئیس دانشگاه در امور بانوان و جمعی از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی گناباد در سومین پیش نشست «عفاف و حجاب در بیمارستان‌ها و مراکز درمانی با رویکرد آسیب شناسی» که در مشهد برگزار شد، حضور یافتند.

به گزارش وب‌دا، رئیس پژوهشکده اسلام تمدنی در این نشست که در دفتر تبلیغات اسلامی خراسان رضوی برگزار شد، با بیان اینکه نباید با عفاف و حجاب سیاسی برخورد شود، اظهار کرد: یک فرد بی اعتقاد نسبت به مبانی دینی نیز هنگامی که حجاب را یک مسئله اجتماعی بداند، خود را ملزم به رعایت آن خواهد کرد.
دکتر سید علیرضا واسعی با اشاره به ابعاد فرهنگی، اجتماعی و اعتقادی عفاف و حجاب، گفت: مقوله عفاف و حجاب گسترده تر از آن است که بخواهیم آن را به پوشش زنان محدود کنیم.
وی با تأکید بر اینکه باید به حجاب به عنوان یک مسئله اجتماعی و نه اعتقادی نگاه شود، اظهار کرد: حجاب در اعتقادات و فرهنگ اسلامی تعریف شده است، اما آنچه جامعه با آن مواجه می شود، مسائل اجتماعی است.
رئیس پژوهشکده اسلام تمدنی در مورد اهمیت و مزایای ایجاد نگاه اجتماعی به مقوله عفاف و حجاب عنوان کرد: اگر نگاه اجتماعی به عفاف و حجاب فراگیر شود، لزوماً باید برای آن آئین نامه ها، ضوابط و قواعد رفتار اجتماعی تعریف شود و این مسئله می تواند بدون آن که چیزی به پای دین گذاشته شود، زمینه های سوء استفاده و مداخله سلیقه های شخصی و سیاسی در مورد عفاف و حجاب را به حداقل برساند.
واسعی افزود: مقوله حجاب در فرهنگ اسلامی از جایگاه مهمی برخوردار بوده و هست، اما در هیچ دوره ای از تاریخ اسلامی مثل زمان حاضر به آن پرداخته نشده و مورد توجه نبوده است.
وی با اشاره به برخی از مصوبات و فراز و فرودها در مواجهه با مسئله عفاف و حجاب، گفت: عفاف و حجاب بیش از هر مسئله دیگری ذهنیت مدیران و مسئولان جامعه را به خود مشغول کرده و هزینه های فراوانی را به خود اختصاص داده است.
رئیس پژوهشکده اسلام تمدنی با بیان اینکه عفاف و حجاب در دوره کنونی به عنوان یکی از مصادیق بارز امر به معروف و نهی از منکر شناخته می‌شود، ابراز کرد: مدیران فرهنگی باید وارد صحنه عمل شوند و با اقدامات مقتضی قدم هایی در جهت هدایت افراد هنجارشکن و غیرعفیف بردارند.
واسعی تصریح کرد: در متون اسلامی و روایات معصومین (ع) هیچ دستوری را نمی توان ناظر به مسئله امر به معروف و نهی از منکر پیرامون عفاف و حجاب پیدا کرد.
وی ادامه داد: بین عفاف و حجاب فاصله هایی وجود دارد که در فعالیت ها و نگاه ها باید این فاصله مد نظر قرار گیرد و به هر آن که حجابی کامل و اسلامی ندارد نسبت بی عفتی داده نشود.
رئیس پژوهشکده اسلام تمدنی با بیان اینکه علی رغم تلاش‌ها برای شفاف شدن مسئله عفاف و حجاب، هم چنان در نقطه‌های آغازین حل این مسئله به سر می‌بریم، گفت: عدم وجود نگاه علمی و دقیق، فعالیت‌های ذوقی و سلیقه‌ای و عمل بر اساس بافته ها و یافته های شخصی، مهم‌ترین عوامل افزایش ابهامات در مورد مسئله عفاف و حجاب بوده است.
واسعی در پایان با تأکید بر این که نهادهای مختلف برای عفاف و حجاب باید آئین‌نامه‌های ویژه‌ای داشته باشند، اظهار کرد: نهادینه شدن فرهنگ اصیل عفاف و حجاب منوط به فرهنگ سازی عمومی است.
رعایت ارزش‌های اخلاقی و عفت در رفتار و گفتار، مهم‌ترین اصل در مراکز درمانی است
معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی مشهد هم در این نشست، با انتقاد از معماری و نوع ساخت بیمارستان‌ها و مراکز درمانی و تضادهای آن با اصول اخلاقی، گفت: رعایت ارزش‌های اخلاقی و عفت در رفتار و گفتار، مهم‌ترین اصل در مراکز درمانی و مقدم بر سایر اصول است.
حجت‌الاسلام مهدی ابراهیمی با اشاره به آیه31 سوره نور، در مورد علت افزوده شدن بر ابهام عرصه‌هایی چون عفاف و حجاب، موسیقی و سینما، ابراز کرد: چند بعدی بودن و عدم وجود همت جدی در مورد مقوله‌هایی مانند عفاف و حجاب، تعیین تکلیف آن‌ها را با چالش‌هایی اساسی مواجه ساخته است.
وی بیان کرد: نمادهای پوشش خوب و بد در جامعه با تلفیق حکم شرعی و پوشش عرفی در ذهن مردم نقش می‌بندد و عموم مردم نیز حجاب را با نمادها و نه حدود و صغور فقهی به فرزندان خود می‌آموزند.
معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی مشهد ضمن متفاوت خواندن حجاب در متون دینی با برداشت‌های جوامع مختلف از آن، ابراز کرد: حجاب یک جنبه شرعی و اجتهادی و یک جنبه سنتی و اجتماعی دارد؛ در جوامع مختلف نگاه نمادین به حجاب تبدیل به سنت می‌شود و این سنت هر آن چه که خارج از آن نماد باشد را بی حجابی می‌بیند.
استاد گروه معارف اسلامی و اخلاق پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به برخی از الزامات شرعی و عرفی حجاب در مراکز درمانی، عنوان کرد: تدوین آئین نامه ها و الزامات قانونی برای مراکز درمانی در زمینه عفاف و حجاب نیازمند شناخت و درک دقیقی از فعالیت ها و بخش های مختلف آن هاست و بدون شناخت محیط نمی توان تصمیمات کارسازی گرفت.
حجت الاسلام ابراهیمی، احترام به فرد و اختیار او، سودمندی، عدم ضرررسانی و عدالت را اصول چهارگانه اخلاقی مربوط به حقوق بیماران برشمرد و افزود: حجاب یکی از احکام قطعی دین اسلام می‌باشد و برای پوشش که موضوعی با زمینه‌های فرهنگی و اجتماعی است، تعیین تکلیف کرده است.
وی با تأکید بر این که در محیط های مختلف یک جامعه واحد، عرف ها و قواعد متفاوتی پابرجاست، گفت: بسیاری از فتاوای مراجع تقلید ناظر به عرف و شرایط مکانی و زمانی و موقعیت است.
یادآور می‌شود، این همایش با همکاری پژوهشکده علوم و فرهنگ اسلامی، پژوهشکده اسلام تمدنی، دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری خراسان رضوی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد و دانشگاه علوم پزشکی گناباد برگزار شد.