امروزپنج شنبه, 25 مهر 1398 04:16

9- 3 مهرماه؛ هفته جهانی سالمند/ فرصت‌های برابر برای همه سنین

لاغری سالمندان یکی از مسائل پیش روی آنها است که باید با خودمراقبتی و تغذیه مناسب، از آن جلوگیری کرد.


یکی از مسائلی که سالمندان درگیر آن هستند، لاغری سالمندان است. نمایه توده بدنی(وزن به کیلوگرم تقسیم بر مجذور قد برحسب متر) شاخصی است که جهت اررزیابی تغذیه سالمندان به کار می‌رود.
در سالمندان ایرانی نمایه توده بدنی 21 تا 26.9 مطلوب و نمایه توده بدنی کمتر از 21 و بالاتر از 27 نامطلوب محسوب می‌شود که در همین راستا برای خودمراقبتی سالمندان، توجه به نکات زیر ضروری است؛

راهنمای تغذیه سالمند مبتلا یا در معرض ابتلا به سوء تغذیه لاغری


-    انرژی دریافتی خود را افزایش دهید
-    حداقل سه میان وعده غنی از پروتئین و انرژی (مانند تخم مرغ آب‌پز سفت، نان، خرما، میوه‌های تازه، خشک و پخته)، انواع مغزها (مثل بادام، گردو، فندق)، لبنیات (مثل شیر، ماست، پنیر، کشک، بستنی)، حبوبات (مثل عدس و ...)، شیربرنج و فرنی را مصرف کنید.
-    از انواع طعم دهنده‌ها مانند آبلیمو، ادویه، چاشنی و .... برای افزایش اشتهای استفاده نمایید.
-    روغن‌های مایع نباتی مانند روغن زیتون همراه سالاد، سبزی و غذا (روزانه یک قاشق سوپ خوری روغن زیتون یا کانولا مصرف شود) را مصرف کنید
-    تنوع غذایی در برنامه غذایی روزانه (استفاده از انواع گروه‌های غذایی) رعایت شود
-    بیشتر از گروه نان و غلات مثل نان سبوس‌دار و سنتی، برنج و ماکارونی و سیب زمینی به همراه مواد پروتئینی استفاده نمایید
-    بیشتر به وعده صبحانه، استفاده از مواد مقوی و مغذی مثل گردو و پنیر در صبحانه توجه کنید
-    ماهی مصرف کنید
-    مصرف غلات سبوس‌دار و کاهش مصرف کربوهیدرات های ساده
-    استفاده از جوانه‌ها، غلات و حبوبات در سالاد، آش، سوپ و خوراک
-    استفاده از پنج گروه غذایی (گوشت و حبوبات و تخم مرغ و مغزها)، (شیر و لبنیات)، (میوه)، (سبزیجات) و (نان و غلات) در برنامه غذایی روزانه
-    مصرف چند لیوان آب میوه به جای آب معمولی به خصوص بعد از غذا به طور روزانه


رفتار درمانی


*    کشیدن غذا در ظرف بزرگ‌تر
*    میل کردن غذا در جمع دوستان، اقوام یا خانواده‌ها
*    میل نکردن آب قبل از غذا و یا همراه آن
*    افزایش تعداد وعده‌های غذایی و کاهش حجم غذا در هر وعده
*   غذا خوردن در محیط آرام و شاد


گروه سلامت جمعیت، خانواده و مدارس معاونت بهداشت دانشگاه