معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی گناباد گفت: در هنگام نظافت و خانه تکانی منزل، با رعایت اصول پیشگیری، مراقب مسموميت با فرآوردههای شوینده و ضدعفونی کننده باشید.
به گزارش وبدا، دکتر جواد صادقینسب با اشاره به افزایش استفاده از انواع مواد شیمیایی و شوینده در روزهای پایانی سال برای نظافت منازل، گفت: متاسفانه به علت نادیده گرفتن برخی اصول ایمنی استفاده از ترکیبات ضدعفونی کننده و شوینده توسط شهروندان، شاهد بروز مواردی از مسمومیت و آسیب هستیم.
اصول پيشگيري از بروز مسموميت با فرآورده های شوینده و ضدعفونی کننده خانگی
وی، بازکردن پنجرهها را یکی از اصول مهم اولیه در استفاده از شویندهها عنوان و اظهار کرد: با توجه به اینکه بسیاری از ترکیبات مانند وایتکس(مواد بر پایه کلر)، جوهر نمک، تیرک و ... بخارات سمی ایجاد میکنند که به مخاط دهان، بینی و ریه صدمه میزند، در هنگام استفاده از این مواد، پنجره ها را باز كنيد تا هوا به خوبي در محيط جريان داشته باشد.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی گناباد با بیان اینکه در زمان نظافت سطوح و استفاده از ترکیبات شوینده و پاک کننده از دستکش لاستیکی، کفش جلو بسته و درصورت امکان، ماسک استفاده نمایید، خاطرنشان کرد: ماسک تنفسی معمولی هیچگاه جلو بخارات متصاعد شده از شویندهها و مواد شیمیایی را نمیتواند بگیرد و نباید به صرف داشتن ماسک، خود را در معرض استنشاق بخارات مواد شیمیایی قرار دهید.
دکتر صادقینسب با تاکید بر پرهیز از اختلاط مواد شیمیایی، گفت: بخار و گازهاي ناشي از اختلاط مواد شيميايي مانند جوهر نمك و مواد سفيد كننده، لک بر و الکل بسيار سمي و خفه كننده است و باید از اختلاط این مواد خودداری شود.
وی افزود: بسياري از داروها و محصولات نظافت خانگي مانند جوهر نمك، مواد شوينده و لك بر، لاک پاک کن ميتوانند در صورت بلعيده شدن و تماس با پوست و چشم و يا در صورت تنفس، بسیار سمي باشند.
این متخصص اطفال با تاکید بر اینکه کودکان نباید هیچگونه دسترسی به مواد شیمیایی داشته باشند، تصریح کرد: هميشه پس از استفاده از مواد شيميايي به سرعت درب آن را محکم ببنديد و دقت نمایید در اکثر مواقع هيچ ظرفی دور از دسترسي كودكان قرار نخواهد داشت.
دکتر صادقینسب با بیان اینکه محصولات شيميايي و شوينده، نفت و بنزين و داروها را هميشه در ظرف اصلي آن نگهداري كنيد، گفت: هيچگاه اين فرآوردهها را در ظرف مواد خوراكي مانند بطري نوشابه نگهداري نكنيد چراکه اين عمل سبب خورده شدن اشتباهي اين مواد توسط كودكان و مسمومیت شدید آنها خواهد شد.
وی با بیان اینکه خطر مسمومیت در کودکان نوپا و کنجکاو بسیار بالا است، تصریح کرد: داروها، محصولات شوینده و فرآوردههای آرایشی و بهداشتی را دور از دسترس کودکان، در ارتفاع بالا و در کمد مجهز به قفل نگهداری و از قرار دادن مواد شوینده و ضدعفونی کننده و الکل در کمدهای زیر ظرفشویی و طبقات پایین کابینتها اجتناب کنید.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی گناباد با بیان اینکه قبل از دور انداختن ظروف حاوي مواد شيميايي، شوینده و یا قابل احتراق داخل ظرف زباله، آن را آبكشي کنید، افزود: با توجه به اینکه الکل و بسیاری از ترکیبات ضدعفونی کننده قابلیت اشتعال دارند، از قراردادن ظروف حاوی مواد شیمیایی در کنار مواد غذایی و همچنین شعله آتش خودداری کنید.
دکتر صادقینسب بازگذاشتن درب و پنجره و روشن کردن هواکش در هنگام استفاده از مواد سفید کننده یا جرمگیر در سرویسهای بهداشتی را ضروری دانست و افزود: پس از استفاده از مواد شوينده، سفیدکننده، جرم بر و لوله بازکن در محیطهای دربسته و كوچك مانند دستشويي و حمام به هیچ عنوان در این مکانها توقف نكنيد، چرا که گازهاي تولید شده در فضای کوچک، خفهکننده و سمي است.
وی با بیان اینکه در صورت تماس پوست و يا چشم با مواد اسيدي و يا قليايي هرگز از مواد قليايي و يا اسيدي جهت خنثي سازي استفاده نكنيد، افزود: در صورت تماس پوست و يا چشم با مواد شوینده و ضدعفونی کننده، مواد اسيدي و يا قليايي، پوست و چشم را با مقادير فراوان آب شستشو داده و مصدوم را به نزدیکترین مركز درماني منتقل كنيد.
دکتر صادقینسب با تاکید بر اینکه نباید در صورت بلع مواد با خاصيت خورندگی مانند اسيدها و قلياها، و یا مواد نفتی، بيمار را وادار به استفراغ کرد، افزود: اين كار میتواند موجب وخيم شدن وضع بيمار و ایجاد صدمات جبران ناپذیری گردد، به همین دلیل باید در اسرع وقت ضمن تماس با اورژانس، فرد را به نزدیکترین مرکز درمانی منتقل کنید.
وی خاطرنشان کرد: در صورت خوردن مادهاي غير خوراكي و سمی و یا استنشاق بخارات آن توسط نزدیکانتان، با مركز اورژانس 115و يا مركز اطلاع رساني داروها و سموم با شماره 190 تماس بگيريد.