در راستای اجرای طرح ملی صیانت از جمعیت و به منظور آموزش و توجیه ذینفعان کلیدی این برنامه، جلسه آموزشی ـ توجیهی ویژه روحانیون شهرستان گناباد با رعایت کامل پروتکلهای بهداشتی در مسجد علمدار برگزار گردید.
به گزارش وبدا، در این جلسه که به همت معاونت بهداشت دانشگاه و با همکاری سازمان تبلیغات اسلامی و دفتر امام جمعه برگزار شد، دکتر جواد صادقینسب، مساله جمعیت را یکی از دغدغههای مهم کشور عنوان کرد و افزود: طبق بررسیهای انجام شده نرخ باروری کلی در کشور روند کاهشی به خود گرفته است به طوری که در سال 1398 به 1.74 و در سال 1399 در همان حدود و حتی کمتر از آن (بین 1.8 -1.6 ) رسیده است.
معاون بهداشت دانشگاه با بیان اینکه نرخ باروری کلی در کشور به زیر نرخ جایگزینی یعنی 2.1 رسیده است، این موضوع را به عنوان یکی از مهمترین نگرانیها در کشور عنوان کرد و افزود: شاخص رشد جمعیت کشور در سال 1399 به حدود 0.7 رسیده است که این موضوع نیز هشداری جدی محسوب می شود.
دکتر صادقی نسب به نرخ باروری کلی و شاخص رشد جمعیت در دانشگاه اشاره و تصریح کرد: بر اساس اطلاعات سامانه ثبت احوال استان، میزان نرخ باروری کلی شهرستان گناباد طی چند سال اخیر روند کاهشی داشته و در سال 1399 به 1.9 رسیده است، همچنین این میزان در شهرستان بجستان نیز روند کاهشی داشته و در سال 1399 به 1.7 رسیده است که در هر 2 شهرستان این شاخص به زیر نرخ جانشینی رسیده است.
وی با بیان اینکه نرخ رشد جمعیت در شهرستانهای گناباد و بجستان طی چند سال اخیر روند کاهشی داشته است، گفت: روند تعداد موالید ثبت شده در پورتال ثبت احوال تا سال 1398 در هر 2 شهرستان سیر نزولی و در سال 1399 کمی افزایش داشته است.
معاون بهداشت دانشگاه ادامه داد: میانگین سن ازدواج دختران در شهرستان گناباد به 22.8 و در پسران به 28.6 سال و در شهرستان بجستان این میزان در دختران به 20.2 و در پسران به 26.5 در سال 1399 رسیده است.
دکتر صادقی نسب تاکید کرد: هم اکنون در دوره پنجره جمعیت هستیم یعنی حداقل ۷۰ درصد از جمعیت کشور در بازه سنی ۱۵ تا ۶۴ سال (سنین فعالیت و کار) قرار دارند که این زمان فرصتی طلایی برای اصلاح ساختارهای جمعیتی و همچنین رشد و پیشرفت علمی و اقتصادی است که اگر مغتنم شمرده نشود نه تنها خود تهدید خواهد بود بلکه بعد از عبور از پنجره جمعیت، امکان مدیریت و ترمیم ساختارهای جمعیتی و تحقق رشد و توسعه بسیار پایین و قریب به ناممکن خواهد بود.
وی خاطرنشان کرد: ایران تا حدود سال ۱۴۱۵ در فرصت پنجره جمعیت قرار دارد و از حدود ۲۰ سال آینده با بسته شدن پنجره جمعیت روبرو خواهد شد و کمتر از ۲۰ سال زمان دارد که از این فرصت به بهترین شکل ممکن استفاده نماید و اگر این زمان طلایی مدیریت نشود و برنامه ریزی درستی برای اصلاح ساختار جمعیت کشور اتخاذ نشود تا سه دهه آینده، ایران یکی از سه کشور سالمند جهان خواهد بود.
دکتر صادقی نسب افزود: برنامهریزی برای حفظ نرخ باروری کلی در سطح جایگزینی 2.1 و بالاتر از آن و پیشگیری از سالمندی جمعیت کشور و دستیابی به ساختار مطلوب باید به عنوان یکی از مهمترین اولویتهای برنامه ریزی سیاست گذاران و قانون گذاران کشور قرار گیرد.
وی با تاکید بر لزوم اجرای برنامههای مشترک در راستای صیانت از جمعیت، موفقیت در اجرای این طرح را منوط به همکاری دیگر سازمانها و دستگاههای ذینفع و همراهی مردم در اجرای طرح صیانت دانست.
یادآور میشود، جلسه ای با همین موضوع، با همکاری ستاد برگزاری نماز جمعه کاخک، ویژه روحانیون این شهر در محل دفتر امام جمعه برگزار گردید.