برگزاری کارگاه «تغذیه و روزه‌داری»

انتشار محتوا: ۲۲ مرداد ۱۴۰۱ ساعت ۱۲:۱۷:۱۸ بعد از ظهر

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان، کارگاه «تغذیه و روزه‌داری» در تالار شهید دکتر چمران سازمان مرکزی دانشگاه برگزار شد.



به گزارش وب‌دا، در این کارگاه آموزشی که به همت مرکز تحقیقات توسعه اجتماعی و ارتقای سلامت و با همکاری معاونت بهداشت دانشگاه برگزار شد، دکتر سید امیر طباطبایی‌زاده، متخصص تغذیه و عضو هیئت علمی دانشگاه مطالبی را درباره تغذیه در ایام روزه‌داری بیان کرد.
دکتر طباطبایی‌زاده با بیان اینکه هرم یا مثلث غذایی یک راهنمای غذایی روزانه برای افراد است که تعادل، تنوع و میزان سهم مورد نیاز از گروه‌های غذایی را نشان می‌دهد، گفت: بر اساس این هرم غذایی، یک فرد بالغ سالم باید از گروه نان و غلات(11 – 6 واحد)، میوه‌ها(4 – 2 واحد)، سبزی‌ها(5 – 3 واحد)، شیر و لبنیات(3 – 2 واحد) و تخم‌مرغ، مغزها و حبوبات(3 – 2 واحد) مصرف نماید.
عضو هیئت علمی دانشگاه افزود: در ماه مبارک رمضان، تنقلات کم‌ارزش مثل شیرینی‌ها افزایش پیدا می‌کند که این یک الگوی ناسالم است.
دکتر طباطبایی‌زاده با بیان اینکه باید بین انرژی دریافتی و انرژی مصرفی، تعادل وجود داشته باشد، اظهار کرد: استفاده از مواد مغذی و املاح معدنی بیشتر در فاصله افطار تا سحر، مصرف 2 تا 3 واحد میوه و سبزیجات بین وعده افطار و شام و مصرف یک واحد میوه و سبزیجات در وعده سحر موجب حفظ انرژی در ماه رمضان می‌شود.
وی تصریح کرد: عدم یکی کردن وعده‌های افطار و شام، استفاده از 3 تا 4 وعده کم حجم و پرکالری به جای مصرف یک وعده پرحجم، مصرف یک لیوان شیر کم چرب در وعده‌هی افطار و سحر و عدم پرخوری در سحر از جمله نکات مهم تغذیه‌ای است که باید در ماه مبارک رمضان رعایت شود.
این متخصص تغذیه، بر استفاده از غذاهای دیرهضم برای وعده سحری تاکید کرد و افزود: غذاهای حاوی کربوهیدارت پیچیده و غذاهای با شاخص گلایسمیک پایین‌تر و غذاهای پرفیبر نظیر میوه، سبزی، غلات کامل و حبوبات مثل جو، گندم، عدس، لوبیا و نان‌های سبوس‌دار از جمله غذاهای مناسب برای وعده سحری هستند، ضمن اینکه باید از مصرف غذاهای سرخ‌کرده، پرچرب و شیرین در وعده سحر خودداری کرد.
دکتر طباطبایی‌زاده تصریح کرد: استفاده از غذاهای سرشار از پتاسیم مانند موز، شیر، خرما، کشمش و ...، غذاهای آب‌پز شده و خورشت‌های آبدار و کم‌نمک و نان و پنیر کم‌نمک با سبزی یا گردو با یک لیوان شیر برای سحری مناسب و استفاده از زولبیا و بامیه به دلیل افت سریع قند خون و افزایش گرسنگی نامناسب است.
وی، وعده سحری را همانند یک صبحانه کامل یا نهار سبک دانست و افزود: سحری نخوردن موجب افت قند خون، عدم توانایی انجام درست کارها و کاهش تمرکز می‌شود.
دکتر طباطبایی‌زاده با بیان اینکه باید وعده افطار را با مایعات و قندهای ساده، خرما، چای کمرنگ، فرنی یا شیر شروع کرد، گفت: ورود یکباره حجم زیادی از غذا یا مایعات به معده، اتساع ناگهانی معده و مصرف یکباره مقادیر زیاد نوشیدنی‌های سرد از جمله علل بروز سوء هاضمه است. همچنین مصرف نوشابه یا آبمیوه‌های بازاری به علت عدم جذب مناسب قند بکار رفته در آنها باعث نفخ می‌شود و جلوی دریافت مواد مغذی را می‌گیرد.
وی، سوپ‌های سبک با مقداری لپه، سینه مرغ و سبزیجات با لعاب کم را برای معده مناسب دانست و افزود: باید مصرف غذاهای سنگین‌تر مثل آش رشته و شله به دلیل هضم دشوارتر محدود شود چراکه آش رشته با کشک و حبوبات باعث نفخ و سوء هاضمه می‌گردد.
دکتر طباطبایی‌زاده، مصرف آب کافی از یک ساعت پس از افطاری، نوشیدن آب و مایعات مانند چای کم رنگ در فاصله افطاری و زمان خواب، خودداری از آشامیدن آب فراوان در وسط غذا، الزام حضور در مکان خنک و فعالیت فیزیکی اندک را در جلوگیری از کم‌آبی موثر بیان کرد و گفت: مصرف غذاهای شور، سنگین، چرب، مملو از پروتئین مانند حلیم و کله پاچه، چای پررنگ، قهوه و کاکائو، غذاهای سیر و پیازدار، کباب و ماهی، کنسروها و غذاهای خشک، پرادویه و تند باعث افزایش عطش و تشنگی می‌گردد.
وی در ادامه این کارگاه آموزشی مطالبی درباره روزه‌داری با دیابت و بارداری بیان کرد.

تمامی حقوق محفوظ و به پایگاه خبری و اطلاع رسانی وبدا تعلق دارد.
تولید و پشتبانی توسط: پورتال زینوپارس