متخصص بیماریهای عفونی و تبدار گفت: شستن و ضدعفونی کردن میوهها و سبزیجات بهترین راه پیشگیری از وبا است.
به گزارش وبدا، رئيس دانشگاه علوم پزشكي گناباد و فوكال پوينت برنامه بيماريهاي منتقله از راه آب و غذا بويژه التور در جلسه بازآموزی پزشکان خصوصی و دولتی شهرستان گناباد به تشریح اپیدمیولوژی و درمان بیماریهای اسهال و التور پرداخت و گفت: امروزه با پيشرفت علم و اقداماتي كه در حيطه بيماريهاي واگيردار قابل پيشگيري با واكسن انجام ميشود، خوشبختانه اين بيماريها كاهش چشمگيري پيدا كرده است و در مورد بقيه بيماريهاي واگيردار كه واكسن با كارايي بالا ندارد شاهد موجهايي از اين افزايش بيماري از جمله بيماريهاي منتقله از راه آب و غذا در فصول مختلف سال هستيم.
دكتر رضا احمدي افزود: از جمله بيماريهاي منتقله از راه آب و غذا كه معمولا در فصول گرم سال شاهد شيوع اين بيماريها هستيم، بيماريهاي اسهالي بويژه التور است كه بايد مردم و همكاران بهداشتي درماني آمادگي كامل براي مقابله با اين بيماري داشته باشند.
دکتر رضا احمدی از وبا به عنوان بیماری واگیرداری كه از افراد بيمار قابل انتقال به ساير افراد ميباشد یاد کرد و گفت: بیماری وبا در صورت تشخیص به موقع قابل درمان است و عارضهای بر جای نخواهد گذاشت.
وی ننوشیدن آبهای غیر مطمئن و شستن و ضدعفونی کردن میوهها و سبزیجات را بهترین راه پیشگیری از ابتلا به بیماری وبا عنوان کرد و افزود: استفاده از آب بهداشتی سالم، خودداری از خرید موادغذایی از دستفروشان دورهگرد یا بینراهی، شستشوی ظروف با آب سالم و بهداشتی، خودداری از مصرف آب قناتها، چاهها و رودخانهها، خودداری از خوردن بستنی غیرپاستوریزه و نگهداری موادغذایی در داخل یخچال از مهمترین راههای پیشگیری از بیماری وبا در بالغین است.
این متخصص بیماریهای عفونی و تبدار با بیان اینکه کودکانی که از شیر مادر تغذیه میکنند کمتر به اسهال مبتلا میشوند، تصریح کرد: شستن دستها با آب و صابون قبل از تغذیه کودک، استفاده از آب آشامیدنی سالم یا آب جوشیده سردشده جهت رفع تشنگی کودک، جوشاندن شیشه و سرشیشه قبل از استفاده و استفاده از فنجان به جای شیشه و سرشیشه جهت تغذیه کودک از جمله راههای پیشگیری از وبا در کودکان است.
دکتر احمدی با بیان اینکه وبا یک بیماری حاد اسهالی است که توسط باکتری ویبریوکلرا ایجاد میشود، گفت: اين ميكروب داراي حدود 200 سروگروپ ميباشد كه از اين ميان سروگروپ o1 قدرت بيماريزايي و سرايت بالاتري داشته و عامل ايجاد اپيدمي ميباشد و دو بيوتيپ اصلي آن ویبریوکلرا كلاسيك و التور ميباشد و سروتيپهاي اوگاوا و اينابا عامل ايجاد اپيدميهاي اخير ميباشد.
وي افزود: علائم بیماری 2تا 3 روز و گاهی از چند ساعت تا 5 روز بعد از ورود عامل بیماری ظاهر میشود.
وی، اسهال آبکی متوسط تا شديد و سفيدرنگ، اسهال با تعداد دفعات اجابت مزاج زياد، اسهال بدون دل پيچه و بدون خونريزي، احساس سيري و غرغر شكم، فقدان تب و كرامپ و گرفتگي عضلاني را از جمله علائم اختصاصی بیماری وبا عنوان کرد و افزود: بیماران وبایی بطور مشخص دچار اسهال آبکی حاد با دهیدراتاسیون می شوند و معمولا با مایع درمانی خوراکی ،تزریقی و جایگزینی الکترولیت ها درمان می شود.
وی افزود: فرد باید در صورت مشاهده این علائم به نزدیکترین مرکز بهداشتی درمانی مراجعه کند و اولین اقدام درمانی در این خصوص دادن مایعات به خصوص محلول اُ ، آر. اس است.
دکتر احمدی، آب های سطحی و چاههای کم عمق آلوده، غذاهای دریایی ناپخته و خام همچون صدف، حلزون، خرچنگ، میوهها و سبزی خام، حمام کردن یا شستشوی وسایل آشپزی در آب های آلوده و یخی که از آب آلوده تهیه شده است را از مهمترین منابع عفونت عنوان کرد.