مالاریا؛ مهمترین بیماری انگلی

انتشار محتوا: ۷ اردیبهشت ۱۳۹۲ ساعت ۰۳:۰۴:۰۰ قبل از ظهر

مالاریا با بیش از 300 میلیون نفر مبتلا و 2-1 میلیون مرگ سالانه مهمترین بیماری انگلی جهان به شمار می آید .

 


به گزارش وب‌دا، کارشناس مسئول برنامه مالاریای معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گناباد با بیان اینکه مالاریا مهمترین بیماری انگلی و یکی از مسایل مهم بهداشتی تعدادی از کشورها بخصوص کشورهای گرمسیری دنیا است، گفت: این بیماری به صورت عفونت حاد در بیشتر موارد وخیم و گاهی طولانی و با ویژگیهای تب متناوب و لرز، کم‌خونی و بزرگی طحال و گاه با ویژگیهای ساده یا کشنده دیگر خودنمایی می‌کند.حامد رمضانی با اشاره به اینکه  بیماری مالاریا با نامهای دیگری چون پالودیسم، تب و لرز، تب نوبه و تب متناوب نامیده می‌شود، افزود: اهمیت این بیماری به خاطر شیوع زیاد و مرگ‌ و میر قابل توجه ‌است.
وی افزود: علامت متداول بيماري تب شديدي است كه همراه با ساير علائم مربوطه (لرز ، عرق)  براي مدت 5 تا 8 ساعت ادامه يافته و سپس هر 2 يا 3 روز يكبار باز مي گردد.
وی، نيش پشه آنوفل ماده را عمده ترين راه انتقال بيماري مالاريا عنوان کرد و افزود: اين پشه‌ها در اكثر كشورهاي مناطق معتدله و حاره و هر جا كه محل زيست مناسبي براي آنها فراهم شود وجود دارند.
رمضانی تصریح کرد: به دليل اينكه چرخة انتقال مالاريا از سه جزء  انگل مالاريا، انسان  و پشة آنوفل ناقل و تحت تاثير شرايط محيطي تشكيل شده است اقـدامات مبارزه مي تواند برعلية هر كدام از اين اجزاء انجام پذيرد و قطع اين  زنجيره  در هر قسمت  مانع  انتقال  مالاريا مي گردد. وی، پيشگيري با واكسن، پيشگيري دارويي و درمان افراد مبتلا به مالاريا را سه راه مبارزه با انگل مالاریا برشمرد و افزود: استفاده از پيراهنهاي آستين بلند و شلوار بلند در طول شب، استفاده از قرصهاي پيشگيري، استفاده از مواد دور كنندة حشرات، استفاده كودكان از پشه بند قبل از ساعت 7 شب و آغاز گزش، استفاده از توري برروي درب و پنجره ها، استفاده از حشره كش هاي دستي و وسايل دود كننده جهت كشتن پشه هاي داخل اماكن، استفاده از وسايل خنك كننده در داخل اطاق و اجتناب از بيرون خوابي، اجتناب از سكونت در فاصله هاي نزديك با منابع لاروي و استفاده از پشه بند آغشته به حشره كش از مهمترین اقدامات حفاظت فردی در جلوگيري از ابتلاء به مالاريا است.
کارشناس مسئول برنامه مالاریا معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گناباد گفت: در قاره آفریقا حدود نیمی از امکانات بیمارستانها به بیماران مبتلا به مالاریا اختصاص یافته است ، تعداد بیشماری از کودکان زیر 5 سال جان خود را در اثر ابتلا به این بیماری از دست می دهند.
رمضانی با بیان اینکه در سال 1989 مجمع عمومی سازمان ملل از سازمان جهانی بهداشت خواست که در راه تحقق بهداشت برای همه تا سال 2000 به مساله بسیار مهم مالاریا به عنوان اولویت جهانی توجه شود، افزود: مالاریا از قدیم در ایران به عنوان یکی از مشکلات مهم بهداشتی تلقی گردیده است و هیچ بیماری دیگری تا این اندازه زیانهای مالی و جانی جبران ناپذیری به بار نیاورده است. وی افزود: مقاوم شدن پشه های آنوفل در برابر حشره کشها، مقاوم شدن انگل مالاریا به داروهای ضد مالاریا، عدم اجرای دقیق برنامه سم پاشی و مبارزه جدی با مالاریا در برخی مناطق کشور و ورود تعداد زیادی کارگر یا مهاجران غیر قانونی از کشورهای همسایه از مهمترین عوامل بازگشت مالاریا و اشاعه مجددآن در برخی از نقاط کشور مانند سایر نقاط دنیا است. وی افزود: در عین حال روند قابل توجه کاهش موارد در کنار شواهد عینی مهم مانند گسترش PHC و توسعه اجتماعی اقتصادی حتی در استانهای کمتر توسعه یافته و محروم جنوب و جنوب شرق کشور مسئولین بهداشتی کشور را بر آن داشت تا استراتژی حذف مالاریا در ایران را به عنوان یک الگوی منطقه ای در دستور کار جدی قرار دهند که به همین منظور از سوی سازمان جهانی بهداشت 25 آوریل (5 اردیبهشت ماه) روز جهانی مالاریا نامگذاری شده است تا فرصتی باشد در جهت یادآوری زحمات بی دریغ گذشتگان در امر کنترل مالاریا که نتیجه آن کاهش قابل توجه موارد بیماری بوده است.
وی با بیان اینکه شعار سازمان جهانی بهداشت در سال 2013« حذف مالاریا ، سرمایه ای برای آینده » می باشد، خاطرنشان کرد: حذف مالاریا نیازمند همکاری همه جانبه است و مشارکت های برون بخشی و درون بخشی و اطلاع رسانی عمومی در جهت حفظ خود از ابتلا به بیماری مالاریا راهی به سوی حذف خواهد بود.

 

تمامی حقوق محفوظ و به پایگاه خبری و اطلاع رسانی وبدا تعلق دارد.
تولید و پشتبانی توسط: پورتال زینوپارس