افت حافظه، برجسته‌ترین علامت زوال عقل است

انتشار محتوا: ۲۵ مهر ۱۳۹۶ ساعت ۰۵:۲۴:۰۰ بعد از ظهر

دکتر عمید شمس‌اله، روانپزشک در همایش مردمی آلزایمر گفت: افت حافظه، برجسته‌ترین علامت زوال عقل یا همان آلزایمر است.



به گزارش وب‌دا، دکتر شمس‌اله در تشریح علائم زوال عقل افزود: به عنوان مثال فرد اسم اشیایی همچون خودکار را که قبلا می‌شناخته است، نمی‌داند یا مثلا کاری همچون رانندگی را که در گذشته قادر به انجام آن بوده نمی‌تواند انجام بدهد.
وی افزود: در زوال عقل، علاوه بر حافظه کارکردهای اجرایی در مغز نیز آسیب می‌بیند، به طوری که مثلا فردی که قبلا بانکدار موفقی بوده است حتی قادر به انجام یک پول شمردن ساده نیست.
وی، بروز تغییرات رفتاری مثل پرخاشگری و فحاشی، رفتارهای بچه گانه و نامتناسب با سن و بی‌قراری را از دیگر علائم زوال عقل برشمرد و تصریح کرد: علائمی مثل اضطراب، دلشوره و نگرانی، احساس ترس، مشغول بودن ذهن و بی‌قراری در شروع بیماری زوال عقل بارز است.
این متخصص اعصاب و روان با تاکید بر اینکه در زوال عقل، افت حافظه دائما در حال پیشرفت است، گفت: متاسفانه هنوز دارویی برای درمان کامل زوال عقل وجود ندارد و داروهایی که استفاده می‌شود، فقط از افت شدیدتر حافظه و عملکرد فرد جلوگیری می‌کند و علایم دیگر همچون پرخاشگری را بسته به نوع آن، علامت‌درمانی می‌کنیم.
دکتر شمس‌اله با ابراز تاسف از اینکه معمولا قرص خواب بدون نسخه پزشک ارائه می‌شود، تاکید کرد:  کسی که دچار افت حافظه و زوال عقل است، نباید هر قرص خواب و آرام‌بخشی را بخورد چون قرص خواب فراموشی را بیشتر می‌کند.
وی در تشریح روند پیری طبیعی گفت: با افزایش سن، همه اندام‌های بدن از جمله مغز، قلب،کبد،کلیه و... دچار افت عملکرد می‌شود که بسته به سن یک فرآیند طبیعی است ولی وقتی سرعت این فرآیند پیشرفت و با فعالیت‌های زندگی روزمره فرد تداخل پیدا می‌کند، در واقع در آن هنگام دچار بیماری آن عضو شده است.
وی ادامه داد: وقتی درجه کاهش عملکرد مغزی در فردی، پیشرفت و افزایش پیدا می‌کند و علایم خاصی بروز می‌دهد، در حقیقت به زوال عقل مبتلا شده است که معمولا در سنین بالای 65 سال، شیوع بیشتری دارد، هرچند که ممکن است در سنین پایین‌تر هم اتفاق بیفتد.
دکتر شمس‌اله با بیان اینکه مهمترین حیطه از عملکرد مغزی که در زوال عقل تحت تاثیر قرار می‌گیرد، حافظه است، اظهار کرد: یکی از کارکردهای مغز توانایی یادآوری مسائل هست که به آن حافظه می‌گوییم.
وی افزود: در فرآیند بیماری زوال عقل،اصطلاحا مغز کوچک می‌شود و سلول‌های مغزی عملکرد خود را از دست داده و آسیب می‌بینند؛ مغزی که کوچک می‌شود، نمی‌تواند عملکرد قبلی خود را داشته باشد و علائمی در آن بارز می‌شود که برجسته‌ترین آن در حیطه حافظه است.
این متخصص اعصاب و روان با بیان اینکه در زوال عقل، حافظه دور سالم است و تنها حافظه نزدیک آسیب می‌بیند، اظهار کرد: در آن چیزی که مربوط به زوال عقل است، مسائل روزمره که اصلاحا به آن حافظه نزدیک گفته می‌شود آسیب می‌بیند، مثلا اگر شب از نهار او سوال شود، یادش نیست ولی اطلاعات چند سال قبل مثل فعالیت‌های محل کار خود را به درستی تعریف می‌کند.
دکتر شمس‌اله، بر شناسایی و تشخیص به موقع بیماری زوال عقل تاکید و ابراز کرد: فردی که دچار زوال عقل شده و در حال از دست دادن حافظه‌اش است، خودش به آن بیماری، بینش و اشرافی ندارد ولی خانواده متوجه علائم او می‌شوند، مثلا می‌گویند که ما را نمی‌شناسد و این یک علامت مهم است.
وی خاطرنشان کرد: زمانی که فرد سالمند خودش از کاهش حافظه شکایت می‌کند و یا یک فرد جوان مراجعه می‌کند، این آلزایمر نیست چون با احتمال بالا تشخیص آلزایمر یا زوال عقل در کسی که خودش از ضعف حافظه شکایت می‌کند، وجود ندارد و ممکن است به دلیل از دست دادن تمرکز در انجام کارها، دچار اضطراب یا افسردگی و در نتیجه اختلال حافظه شده باشد.
دکتر شمس‌اله بیان کرد: زوال عقل یک پایه ژنتیک دارد و کارکرد یک سری از ژنها در سلولهای مغزی تغییر می‌کند و زمینه‌ساز این بیماری می‌شود، البته زمینه سازهای دیگری هم مثل ضربه به سر و کاهش سطح هوشیاری پس از چند روز کما وجود دارد.
وی تاکید کرد: بیماری افزایش فشارخون، افزایش چربی خون، مصرف مواد مخدر به ویژه مشروبات الکلی، بیماری‌های داخلی مثل کم‌کاری تیروئید و کمبود یک سری ویتامین‌ها در بدن از جمله ویتامین‌های گروه ب و فولیک اسید در طولانی مدت موجب ابتلا به زوال عقل می‌شود.
دکتر شمس‌اله از ورزش کردن و رعایت رژیم غذایی مناسب حاوی انواع ویتامین‌ها به عنوان فاکتورهای پیشگیری کننده از زوال عقل یاد کرد.

تمامی حقوق محفوظ و به پایگاه خبری و اطلاع رسانی وبدا تعلق دارد.
تولید و پشتبانی توسط: پورتال زینوپارس