مشارکت مردان، واکسیناسیون حداکثری(کرونا)، محافظت جمعی

انتشار محتوا: ۱ اسفند ۱۴۰۰ ساعت ۰۷:۴۳:۰۰ قبل از ظهر
  1. شعار هفته ملی سلامت مردان ایران ( 7 - 1 اسفند 1400) ؛ مشارکت مردان، واکسیناسیون حداکثری(کرونا)، محافظت جمعی

 



واکسیناسیون علیه کووید 19 و باورهای غلط در مورد واکسن:
بسیاری از افراد در مورد واکسن سوالاتی دارند که در صورت گرفتن پاسخ، شک آنها به انجام واکسیناسیون برطرف می‌شود. برای پاسخ این سوالات باید منابع معتبر معرفی گردند.
سایت رسمی وزارت بهداشت به سوالات رایج در مورد واکسن کرونا پاسخ داده است. https://behdasht.gov.ir/FAQ بطور کلی آنچه ما در مورد واکسن کووید باید بدانیم این است که:

 

واکسن کووید به ما در برابر ابتلا به کووید، ابتلا به فرم شدید بیماری و مرگ ناشی از بیماری کمک می کند. در مورد گونه امیکرون دریافت نوبت سوم واکسن بشدت موثر بوده است.
دریافت واکسن کووید ما را به کووید مبتلا نمی کند و تست کووید هم بعد از واکسن مثبت نمی شود.
دریافت واکسن علاوه بر اینکه به خود ما کمک می کند، به اطرافیان ما هم کمک می کند که کمتر با ویروس مواجه شوند.
واکسیناسیون وقتی کامل است که حداقل دو هفته از نوبت سوم گذشته باشد.
اگر ما بطور کامل واکسینه شده باشیم می توانیم بسیاری از فعالیت های قبل را از سر بگیریم ولی هنوز احتیاج به پوشیدن ماسک و حفظ فاصله فیزیکی داریم، بخصوص برای حفاظت بیشتر نسبت به گونه دلتای ویروس.
بعد از تزریق واکسن ممکن است دچار عوارض شویم. این عوارض طبیعی بوده ناشی از واکنش سیستم ایمنی ما در مقابل واکسن است و در عرض چند روز برطرف می شود.
واکسن هایی که در اختیار ما قرار می گیرند برای انجام آزمایش روی انسان نیستند. این واکسن ها قبلا در مطالعات کار آزمایی بالینی بررسی شده و تاثیر و سلامت آنها مورد تائید قرار گرفته است.
حتی اگر قبلا مبتلا به کووید شده ایم، باز هم لازم است واکسن دریافت کنیم. واکسیناسیون ایمنی بهتر و پایدارتری به ما می دهد.

ملاحظات واکسن کووید:
در صورت بروز علائم بیماری های عفونی نظیر تب، بهتر است واکسیناسیون تا برطرف شدن علائم به تعویق بیافتد.
اگر فرد اخیرا واکسن دریافت کرده تا 14 روز برای دریافت واکسن کووید صبر کند.
منع مصرف در صورت وجود سابقه واکنش حساسیتی شدید (آنافیلاکسی) به دز قبلی و یا ترکیبات این واکسن .
بهتر است افرادی که سابقه واکنش آنافیلاکسی با سایر فرآورده های غذایی و یا دارویی داشته اند نیز از دریافت واکسن خودداری نمایند.
مصرف کورتیکواستروئید منع دریافت واکسن نیست. افرادی که تحت درمان با کورتیکواستروئیدها هستند می توانند درمان خود را با همان دز قبل ادامه دهند. نیازی به تغییر دز نیست .
واکسن آسترازنیکا در گروه سنی زیر ۱۸ سال مجوز سازمان جهانی بهداشت را ندارد. در جمعیت زیر 55 سال نیز واکسن ترجیحی نیست .
پاسخ به برخی پرسش های شایع در مورد واکسن کووید:
آیا واکسن کووید منجر به ناباروری می شود؟
مطالعه انجام شده برروی 2000 زوج توسط انستیتوی ملی تحقیقات سلامت آمریکا انجام شد. این مطالعه نشان داد هیچ تفاوتی در میزان باروری در بین زوج هایی که مرد یا زن یا هر دو آنها واکسینه شده اند با زوج هایی که هیچ یک از آنها واکسن دریافت نکرده اند وجود ندارد
کسی که مبتلا به کووید است آیا می تواند واکسن کووید دریافت کند؟ خیر باید صبر کند تا علائم برطرف شود و یک ماه صبر کند.
افرادی که با فرد مبتلا به کووید تماس داشته اند برای دریافت واکسن چکار باید بکنند؟
ابتدا آزمایش بدهند که مشخص شود مبتلا هستند یا نه. در صورت منفی بودن باید 14 روز صبر کنند و اگر نتیجه مثبت بود باید یک ماه صبر کنند .
آیا واکسن کووید 19 دی ان ای (DNA) و ژن من را تغییر می دهد؟
خیر. واکسن های کووید 19 به هیچ وجه تغییری در ژن انسان و DNA ایجاد نمی کنند و صرفا سیستم ایمنی را در برابر کوید19 تقویت می نمایند.

عوارض شایع واکسن ها چیست:
در محل تزریق: شامل قرمزی، خارش، حساسیت، درد، سفتی، تورم و احساس گرما در محل تزریق و عوارض شایع
عوارض سیستمیک: شامل درد مفاصل، درد عضلات، ضعف، خستگی، لرز، کاهش اشتها، تهوع، سردرد، تب، لرز و کسالت می باشد. این عوارض ممکن است در بعضی مواقع تا 7 روز ابتدایی بعد از تزریق واکسن وجود داشته باشد. در صورتی که عوارض طی 7 روز اول بهبود پیدا نکند و یا تشدید شود بیمار باید توسط پزشک معاینه شود و بررسی های لازم انجام شود.
سایر عوارض: اسهال، تهوع. استفراغ، سرگیجه، خواب آلودگی، بثورات پوستی و تعریق
برای کنترل عوارض چه باید کرد؟
قبل از تزریق واکسن کووید- 19، جهت پیشگیری از بروز عوارض استفاده از استامینوفن، داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی و آنتی هیستامین ها توصیه نمی شود. استامینوفن ممکن است باعث کاهش پتانسیل ایمنی زایی واکسن شود. استفاده از آنتی هیستامین ها می تواند باعث پوشانده شدن علائم آنافیلاکسی بعد از تزریق واکسن شود. استفاده از استامینوفن، داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی و آنتی هیستامین ها برای کنترل عوارض، بعد از تزریق واکسن ممانعتی ندارد.
برای دز سوم چه واکسن هایی توصیه می شوند:
افرادی که نوبت اول و دوم واکسن های غیرفعال(سینوفارم، بهارات بیوتک و کووایران برکت) تزریق کرده اند، برای نوبت سوم ترجیحا از واکسن غیرفعال استفاده شود گرچه می توانند آسترازنکا و یا پاستوکووک پلاس نیز دریافت نمایند .
-افرادی که در نوبت اول و دوم واکسن آسترازنکا تزریق کرده اند، در نوبت سوم می توانند واکسن آسترازنکا، پاستوکووک پلاس یا واکسن اسپوتنیک V نوبت اول(تحت عنوان اسپوتنیک لایت)را دریافت نمایند .
-افرادی که در نوبت اول و دوم واکسن اسپوتنیک V تزریق کرده اند، در نوبت سوم می توانند واکسن آسترازنکا یا پاستوکووک پلاس را دریافت نمایند .
-افرادی که دو نوبت واکسن غیرفعال(سینوفارم، بهارات بیوتک یا کووایران برکت)را دریافت کرده و به علت الزامات سفر تمایل به تزریق دو نوبت آسترازنکا دارند، با اخذ رضایت نامه و ارائه مدارک سفر می توانند دو نوبت آسترازنکا با رعایت فاصله حداقل یک ماه بین نوبت ها را دریافت نمایند .
-افرادی که دو نوبت واکسن اسپوتنیک V را دریافت کرده و به علت الزامات سفر تمایل به تزریق دو نوبت آسترازنکا دارند، پس از اخذ رضایت آگاهانه و ورود به مطالعه پژوهشی می توانند دو نوبت آسترازنکا را دریافت نمایند. این مطالعه باید توسط کمیته اخلاق مورد تایید قرار گیرد .
-افرادی که در نوبت اول و دوم، واکسن پروتئین نوترکیب(اسپایکوژن )تزریق کرده اند، در نوبت سوم می توانند همان واکسن را دریافت نمایند.

  

اداره سلامت میانسالان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی

تمامی حقوق محفوظ و به پایگاه خبری و اطلاع رسانی وبدا تعلق دارد.
تولید و پشتبانی توسط: پورتال زینوپارس