معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی گناباد درباره خطرات قرص برنج هشدار داد.
دکتر علی عالمی در گفتوگو با وبدا گفت: مرگ بر اثر مصرف قرض برنج، مرگی دردناک است؛ فرد عطش زیادی دارد و در این مرگ فرد تا زنده است، هوشیار و بیدار بوده و سوزش شدیدی در بدن خود احساس میکند.
وی افزود: این قرص ظرف سه تا چهار ساعت سیستم تنفسی و قلب را دچار مشکل میکند و فرد در اثر مرگی زجرآور جان خود را از دست خواهد داد.
وی با بیان اینکه قرص برنج (فسفید آلومنیوم ) به وزن 3 گرم است که بوی سیر یا ماهی گندیده میدهد و ترکیبی خطرناک از فسفیدها است، عنوان کرد: این ماده سمی به راحتی جذب دستگاه گوارش شده و بعد از حل شدن در مایعات بدن و رطوبت معده باعث تولید گاز خطرناک فسفین می شود.
دکتر عالمی درباره مکانیسم اثر قرص برنج بر بدن گفت: هر چه ترکیبات تازهتر باشد گاز بیشتری آزاد کرده و خطرناکتر هستند، به طوری که این ماده با ساخت پروتئین تداخل دارد و مانع سنتر پروتئین میشود. سپس فسفین با بلوک کردن سیتوکروم اکسید از مهار فسفورسیون اکسیداتیو باعث افزایش رادیکال های آزاد و سپس مرگ سلولی می شود و در نتیجه دستگاههایی از بدن که به مقدار بیشتری اکسیژن نیاز دارند نسبت به این سم حساس تر و آسیب پذیرتر می شوند.
وی تصریح کرد: مسمومیت با قرص برنج یکی از مرگآورترین مسمومیتهایی است که مرگ حتمی را به دنبال دارد و تا کنون راهکارهایی برای نجات بیماران یافت نشده است. قرص برنج سمی است که بر روی سلولهای بدن تاثیر بدی دارد و تنفس سلولی را از بین می برد و باعث آسیب جدی به اعضاء و ارکان حساس بدن مانند کلیهها و قلب می شود.
وی تاکید کرد: در صورتی که فرد قرص برنج را بخورد و یا بوی آن را استشمام کند دچار مسمومیت خواهد شد و در صورتی که سم از بدن وی خارج نشود، مرگ را در پی خواهد داشت.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی گناباد در تشریح علائم بالینی مسمومیت با قرص برنج گفت: تهوع ،استفراغ، اسهال، سرگیجه، درد پشت قفسه سینه و تنگی نفس از جمله علائم این مسمومیت است که فرد را دچار خستگی و کمبود اکسیژن میکند، به طوری که بدن فرد رو به کبودی رفته و دچار خفگی سلولی خواهد شد که این روند غیر قابل برگشت است و در نتیجه مرگ را به دنبال دارد.
دکتر عالمی با بیان اینکه این سم جزء سموم ممنوعه است، اظهار کرد: برابر آمار پزشکی قانونی 661 مورد بر اثر مسمومیت با قرص برنج در سال 92 جان خود را از دست دادهاند.
وی با بیان اینکه مرگ 6167 نفر با قرص برنج طی 8 سال (روزانه 2 نفر) گزارش گردیده است، تاکید کرد: این آمارها حاکی از آن است که طی 5 سال 1389 تا 1393تعداد 5230 نفر در کشور با این سم جان خود را از دست دادهاند.