مدل اجتماعمحور مداخلات سلامت اجتماعی در محله قصبه شهر گناباد در حال اجرا است.
مسئول واحد سلامت روانی، اجتماعی، اعتیاد و الکل معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی گناباد گفت: آرامش و سلامت کالای گمشدهای است که بشر به دنبال آن می گردد، ولی هرگاه از آن سخنی به میان آمده است، بیشتر بعد جسمانی آن مورد توجه بوده و جنبه اجتماعی و روانی آن کمتر به بحث گذاشته شده بود.
اکرم صاحبی افزود: با توجه به افزایش روز افزون مشکلات و آسیب های اجتماعی از یک سو و نقش موثر سازمانهای مردم نهاد، تشکلهای محلی و رویکردهای اجتماع محور در پیشگیری وکنترل آسیب های اجتماعی، ارتقای سلامت اجتماعی و سرمایه اجتماعی از سوی دیگر، نیاز مبرم به طراحی و استقرار یک مدل اجتماع محور را بیش از پیش مطرح مینماید.
وی با بیان اینکه این مدل برآیند مدلهای مشارکتی موجود بوده و در یک راهکار دو طرفه به جلب مشارکت مردم محلی و مسئولین منطقه ای میپردازد، تصریح کرد: این مدل در بهترین شرایط می تواند به عنوان یک الگوی مشارکت مردم و مسئولین نهادینه شده و ضمن برداشت بار مسئولیت از دوش مسئولین، با جلب همکاری و مشارکت ساکنین محلات، در پیشرفت رشد اجتماعی منطقه و در نهایت توسعه پایدار جامعه کمک نماید .
وی افزود: بدین منظور اداره سلامت اجتماعی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، اقدام به اجرای این مدل اجتماع محور با هدف کاهش مشکلات و آسیب های اجتماعی با همکاری مردم و مسئولین در دانشگاههای علوم پزشکی کشور نموده است .
روش اجرای برنامه در گناباد؛
وی با بیان اینکه پس از معرفی این برنامه در جلسه شورای سلامت و امنیت مواد غذایی شهرستان، دو جلسه با همکاری نیروی انتظامی، اداره بهزیستی، شورای اسلامی شهر و شهرداری برگزار شد که پس از معرفی کامل برنامه توسط کارشناس سلامت روان و توجیه سند سلامت اجتماعی شهرستان، محله قصبه شهر معرفی و انتخاب شد تا در صورت موفقیت، این طرح در سایر محلات نیز اجرایی شود.
وی افزود: در مرحله بعدی، کمیته ای شامل نمایندگانی از معلمین، دانش آموزان، شورای اسلامی شهر، هیات امنای مسجد یا کانونهای فرهنگی ، بسیج محله ، اصناف یا کسبه، داوطلبین بهداشتی، پرسنل مراکز بهداشتی و ...تشکیل و طی سه جلسه آموزشی، برنامه معرفی شد. سپس با استفاده از روش بارش افکار، مشکلات بهداشتی و اجتماعی محله لیست و اولویت بندی شد و در پایان 12 مشکل انتخاب و توسط اعضاء را ه حلهایی پیشنهاد شد که این راه حلها در جلسه کمیته راهبری که با حضور روسای ادارات در محل فرمانداری برگزار گردید، به بحث و تبادل نظر گذاشته شد .
نتایج نیازسنجی از مشکلات منطقه؛
وی افزود: مشکلات بهداشتی کشتار گاه، عدم استقرار نیروی انتظامی در محله، عدم مدیریت استفاده بهینه از فضاهای موجود مثل هیاتهای مذهبی و سالنهای ورزشی مدارس، نبود آبراهه ها و فضای سبز محلی، بیکاری ، وجود بافت فرسوده، کمبود فضاهای ورزشی، مهاجرت افراد بومی به خارج از محله به علت مشکلات و معضلات موجود، عدم بکارگیری معلمین توانمند در برخی مدارس و نگهداری دام در منطقه مسکونی از جمله مهمترین مشکلات شناسایی شده بود.
وی تعیین اعضا ء کمیته محلی و صدور ابلاغ با امضاء معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی، صدور ابلاغ جهت اعضاء کمیته راهبری با امضاء فرماندار شهرستان، برگزاری جلسه کمیته راهبری در محل فرمانداری با حضور روسای ادارات مربوطه و طرح مشکلات محله قصبه شهر و اتلاف سگهای ولگرد در محله با همکاری شهرداری و معاونت بهداشتی را از مهمترین اقدامات انجام شده عنوان کرد و افزود: در همین راستا و به منظور بررسی مشکلات بهداشتی کشتارگاه، جلسهای با حضور روسای ادارات مربوطه همچون فرمانداری ، شهرداری ،منابع طبیعی ، دامپزشکی، محیط زیست و ... در محل کتابخانه امام جعفر صادق(ع) برگزار گردید و مصوب شد ظرف یکسال آینده کشتارگاه به مکان مناسب تری منتقل گردد.
وی افزود: همچنین در این مدت10جلسه آموزشی با حضور اعضاء کمیته محلی در محل کتابخانه امام جعفر صادق(ع) با موضوع سلامت اجتماعی ، مشارکت اجتماعی ، حمایت طلبی ، بررسی مشکلات محله و نیازسنجی و ارائه راهکارها جهت مشکلات مطرح شده برگزار شده است.
وی، بازدید تیمی از محله قصبه شهر با حضور کارشناسان معرفی شده از ادارات مربوطه و شناسایی مخروبه ها و خانه های قدیمی بدون سکنه جهت جلوگیری از ورود معتادین، اخذ تعهد کتبی از کولی ها در محله که عاملی برای تهیه و توزیع مواد مخدر بودند با همکاری نیروی انتظامی و اعضاء کمیته محلی به منظور عدم بازگشت مجدد به محله، برگزاری کلاسهای آموزش زبان انگلیسی و ریاضی برای دانش آموزان مقطع سنی 9 تا 15 سال توسط اعضاء کمیته محلی در محل کتابخانه امام جعفر صادق(ع) و اهدای جایزه و لوح تقدیر به دانش آموزان فعال،گشت شبانه بسیجیان پایگاه بسیج منطقه صد دستگاه و شهید علویان شهر به منظور تامین امنیت محله با توجه به نبود کلانتری در این محله با پیگیریهای اعضای کمیته محلی و اهدای جوایز به اعضاء کمیته محلی توسط معاونت بهداشتی دانشگاه را از دیگر اقدامات انجام شده برشمرد.
وی خاطرنشان کرد: برنامه سلامت اجتماعی در این محله تا دستیابی به اهداف پیش بینی شده به قوت خود باقیست .