مالاریا با بیش از 300 میلیون نفر مبتلا و 2-1 میلیون مرگ سالانه مهمترین بیماری انگلی جهان به شمار می آید .
به گزارش وبدا، کارشناس مسئول برنامه مالاریای معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گناباد با بیان اینکه مالاریا مهمترین بیماری انگلی و یکی از مسایل مهم بهداشتی تعدادی از کشورها بخصوص کشورهای گرمسیری دنیا است، گفت: این بیماری از قدیم الایام جزء بیماریهای عفونی مهمی بوده است که باعث مرگ و میر زیادی در انسانها شده است و احتمالا قبل از پیدایش انسان بوده و منشاء آن قاره آفریقا است که انسانها آن را به اروپا و آسیا انتشار داده اند. حامد رمضانی با بیان اینکه بیماری مالاریا در ایران قدمت چندین ساله دارد به طوریکه در دوره قاجار مالاریا باعث مرگ و میر زیادی شده است، اظهار داشت: خوشبختانه به دنبال بیش از نیم قرن مبارزه و اجرای برنامه های کنترلی تعداد موارد از حدود 5 میلیون در سالهای گذشته، به 1390 نفر در سال 92 رسیده است و پیش بینی میشود بتوان تا سه سال آینده بیماری را در کشور حذف نمود. وی تصریح کرد: ریشه کنی این بیماری نیازمند همکاری همه جانبه عموم مردم از جهت حفاظت خود در مقابل گزش پشه آنوفل در استانهای سیستان و بلوچستان، هرمزگان و جنوب کرمان است و آموزشها باید به نحوی باشد که در تمامی شهرستانها مردم توجه داشته باشند تا در هنگام مسافرت به استانهای با بروز بومی بیماری از مواد دور کننده حشرات یا پشه بند استفاده نمایند. وی افزود: نظام مراقبت کشوری مبارزه با مالاریا در حال حاضر شامل تامین نیروی انسانی، لاروکشی در مناطق با شیوع بالا، آموزش خانه به خانه ساکنان این مناطق به صورت چهره به چهره و عمومی و اقدامات کنترلی و توصیه به مردم به خصوص روستائیان برای پرهیز از استراحت در فضای باز، استفاده از وسایل خنک کننده در فضاهای بسته می باشد. وی با اشاره به اینکه بیماری مالاریا با نامهای دیگری چون پالودیسم، تب و لرز، تب نوبه و تب متناوب نامیده میشود، افزود: این بیماری به صورت عفونت حاد در بیشتر موارد وخیم و گاهی طولانی و با ویژگیهای تب متناوب و لرز، کمخونی و بزرگی طحال و گاه با ویژگیهای ساده یا کشنده دیگر خودنمایی میکند.
وی افزود: علامت متداول بيماري تب شديدي است كه همراه با ساير علائم مربوطه (لرز ، عرق) براي مدت 5 تا 8 ساعت ادامه يافته و سپس هر 2 يا 3 روز يكبار باز مي گردد.
وی، نيش پشه آنوفل ماده را عمده ترين راه انتقال بيماري مالاريا عنوان کرد و افزود: اين پشهها در اكثر كشورهاي مناطق معتدله و حاره و هر جا كه محل زيست مناسبي براي آنها فراهم شود وجود دارند.
رمضانی، پيشگيري با واكسن، پيشگيري دارويي و درمان افراد مبتلا به مالاريا را سه راه مبارزه با انگل مالاریا برشمرد و افزود: استفاده از پيراهنهاي آستين بلند و شلوار بلند در طول شب، استفاده از قرصهاي پيشگيري از ابتلا به مالاریا، استفاده از مواد دور كنندة حشرات، استفاده كودكان از پشه بند قبل از ساعت 7 شب و آغاز گزش، استفاده از توري برروي درب و پنجره ها، استفاده از حشره كش هاي دستي و وسايل دود كننده جهت كشتن پشه هاي داخل اماكن، استفاده از وسايل خنك كننده در داخل اطاق و اجتناب از بيرون خوابي، اجتناب از سكونت در فاصله هاي نزديك با منابع لاروي و استفاده از پشه بند آغشته به حشره كش از مهمترین اقدامات حفاظت فردی در جلوگيري از ابتلاء به مالاريا است.
کارشناس مسئول برنامه مالاریا معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گناباد با بیان اینکه پنجم اردیبهشت ماه روز جهانی مالاریا با شعار «حذف مالاریا سرمایه ای برای آینده» نامگذاری شده است، گفت: از آنجا که درمان هر مورد مالاریا هزینه زیادی به کشور تحمیل می کند و در مواردی مقاومت دارویی مشکل را دوچندان می کند، بنابراین لازم است به این موضوع همه توجه داشته باشیم و در راه ریشه کنی آن در کشور قدم برداریم.