دبیر کمیته اخلاق در پژوهشهای زیست پزشکی در بیست و دومین کنگره سالیانه ملی و هشتمین کنگره بینالمللی پژوهشی دانشجویان علوم پزشکی کشور که در گناباد در حال برگزاری است، گفت: توجه به اخلاق در پژوهش ضرورت دارد.
به گزارش وبدا، دکتر احسان شمسی گوشکی که به صورت آنلاین و مجازی در آیین افتتاحیه این کنگره سخنرانی میکرد، با بیان اینکه اخلاق در سالیان گذشته یکی از موضوعات محوری در امر پژوهش است، افزود: در گزارشهای بینالمللی یکی از جنبههای مهم وضعیت پژوهشی کشورها مسئله اخلاق است که باید این مسئله توسط کشورهایی مانند ما و کشورهای دیگری مانند چین، کره جنوبی، مالزی، ترکیه و غیره جدی گرفته شود.
او افزود: در سالهای گذشته موارد متعددی از مسئله سوءرفتارهای پژوهشی را شاهد بودیم که متاسفانه در عرصه بینالمللی هم مطرح شد و وجه خوبی برای ما نداشت. به همین دلیل باید به رغم همه زیرساختها و سرمایههای انسانی و اجتماعی کشور جهت جبران اشتباهات گذشته انرژی و وقت بگذاریم تا چهره مخدوش شده را تصحیح کنیم و اعتمادها را بار دیگر جلب کنیم.
دکتر شمسی با بیان اینکه در بیست و دومین کنگره پژوهشی دانشجویان هستیم و مخاطب ما دانشجویان هستند، گفت: ریشه این سورفتارهای پژوهشی عدم رعایت مسیر استاندارد پژوهشی است. یک پروپوزال باید مسیر peer review را طی کند تا محقق پس از تایید شروع به کار کند و فرآیند تحقیق را ادامه بدهد.
او تاکید کرد باید پژوهشهای دانشجویی هم جدی گرفته شود، افزود: اینکه برخی پژوهش دانشجویی را تمرین میدانند و جدی نمیگیرند اشتباه است و باید بازنگری شود. درست است که زمان، بودجه و برخی مولفهها متفاوت است ولی ماهیت پژوهش که تغییر نمیکند.
دبیر کمیته اخلاق در پژوهشهای زیست پزشکی به پژوهشهای مستقل دانشجویی اشاره کرد و گفت: پژوهش مستقل دانشجویی بدون راهنما خلاف اصول و ماهیت یک کار تحقیقاتی است. وقت گذاشتن اساتید در این عرصه اهمیت بسیاری دارد تا از بروز مشکلات احتمالی جلوگیری کند.