رئیس اداره نظارت بر مواد غذایی و آشامیدنی با منشأ گیاهی سازمان غذا و دارو ضمن تشریح ویژگیهای انواع روغن مصرفی، نسبت به مصرف روغنهای غیرسرخکردنی در سرخ کردن مواد غذایی بدلیل بروز سرطان هشدار داد.
به گزارش وبدا، رئیس اداره نظارت بر مواد غذایی و آشامیدنی با منشأ گیاهی سازمان غذا و دارو با بیان اینکه روغن خام حاصل از دانهها و ميوههاي روغني يا منابع حيواني حاوي ناخالصيهايي است كه در طعم، رنگ، بو، شفافيت، پايداري، ارزش تغذيهاي و بطور كلي در كيفيت روغن موثر هستند، اظهار کرد: اين ناخالصيها با عمليات تصفيه از روغن خارج ميشوند و سعی بر این است که تا حد امكان مواد با ارزش حفظ و از بروز تغييرات شيميايي در تري گليسريدها جلوگيري شود.
مهندس نسترن محمدی با بیان اینکه فرآوري روغن شامل مراحل صمغ گيري، تصفيه قليايي و يا فيزيكي، بي رنگ كردن و بوگيري است و پس از طي مراحل فوق روغن نباتي مايع توليد ميگردد، عنوان کرد: معمولا پس از افزودن آنتياكسيدان، روغنها بستهبندي ميشود، ضمن آنکه در صورت نياز به توليد روغن هيدروژنه يا جامد، روغن تحت عمليات هيدروژنه كردن قرار ميگيرد.
وی با بیان تقسیمبندی انواع روغن خوراکي گفت: مصرف روغن مايع جهت استفاده در سالاد و پخت و پز و غذاهايي است که معمولا نياز به سرخ کردن در حرارت زياد ندارند، در حالی که روغن سرخ کردني به علت پايداري زياد در برابر حرارت در غذاهايي که نياز به سرخ کردن طولاني و عميق دارند، مورد استفاده قرار میگیرد.
مهندس محمدی با بیان اینکه در صورت عدم دسترسي به روغن مايع جهت پخت و پز ميتوان از روغن جامدي کم ترانس استفاده کرد، افزود: در زمان خريد بايد به برچسب روغن توجه کرد؛ اگر ميزان ايزومر ترانس آن از مقدار خاصی تجاوز نکرد قابلیت استفاده به عنوان روغن مناسب پخت و پز و غيرقابل مصرف براي سرخ كردن را دارا خواهد بود.
وی با توصیه اکید به استفاده از روغن مخصوص سرخ كردني در سرخ كردن مواد غذایی ادامه داد: روغن گياهي مايع را به شرط بکارگیری در پخت و پز و سالاد، ميتوان به طور كامل جانشين روغن جامد کرد زیرا روغنهاي مايع علیرغم تفاوتهایشان نمیتوانند درجه حرارت بالا را تحمل کنند، بنابراین میسوزند و سوختن آنها در مرحله سرخ کردن میتواند آنرا به مواد سرطانزا تبديل کند.
رئیس اداره نظارت بر مواد غذایی و آشامیدنی با منشأ گیاهی سازمان غذا و دارو ، آسانترین راه بهرمندی صحیح از روغنها را کنترل اطلاعات روي برچسب روغنها دانست و از مردم خواست در کنترل این فرآوردهها حتما به تاريخ توليد و انقضاء، شماره پروانه ساخت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي، نشان سازمان غذا و دارو، نام و آدرس کارخانه توليد کننده، شرايط نگهداري، ميزان اسيدهاي چرب اشباع و غيراشباع و اسيد چرب ترانس دقت کنند.
مهندس محمدی در مورد روغن غنيشده، توجه به نوع و مقادير ويتامين درج شده روي برچسب و در مورد روغنهاي وارداتي، دارا بودن برچسب فارسي با درج تاريخ توليد و انقضاء، سری ساخت، شماره مجوز بهداشتي واردات، نام تجاری و نام شرکت و کشور سازنده را توصیه کرد.