مدير گروه تغذيه، بيوشيمي و صنايع غذايي دانشگاه علوم پزشکی گناباد گفت: روزه داری باعث هضم چربی های ذخیره در بدن می گردد.
بهتر است وعده افطاری با یک لیوان آب جوش یا چای کمرنگ به همراه یک عدد خرما شروع شود
وی، یک لیوان آب جوش یا چای کمرنگ به همراه یک عدد خرما را بهترین شروع برای وعده افطاری بیان کرد و گفت: بعد از چند دقیقه، مصرف غذاهای سبک و مختصر حاوی گروه های مختلف غذایی از جمله شیر و لبنیات، میوه، سبزی، نان و غلات و مصرف نان، پنیر و سبزی به عنوان یکی از عادات غذایی ایرانیان بسیار مناسب است. دکتر سالارباشی، اجتناب از مصرف آب سرد و یا آب میوههای سرد و شیرین در شروع افطار را ضروری دانست و توصیه کرد: ویژگی غذای مصرفی در وعده افطاری مشابه غذای مصرف شده در وعده شام باشد، البته مصرف دو وعده افطاری سبک مشکل خاصی را برای فرد ایجاد نمینماید. وی خاطرنشان کرد: مصرف آب زیاد در وعده افطار و بین صرف غذا سبب اختلال در هضم مواد غذایی میشود.
لزوم استفاده از گروه شش گانه غذایی در وعده سحری
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی گناباد با توصیه به استفاده از گروه شش گانه غذایی در وعده سحری، گفت: خصوصیات و ویژگی وعده سحری بهتر است مشابه وعده ناهار باشد تا از ایجاد گرسنگی در طول روز پیشگیری شود.
دکتر سالارباشی توصیههایی برای وعده سحری داشت:
1- مصرف مناسب و منطقی سبزی و میوه در وعده سحر، علاوه بر تامین مواد مغذی مورد نیاز روزانه، به دلیل دارا بودن فیبر و آب کافی از گرسنگی و تشنگی فرد در طول روز جلوگیری می کند.
2- مصرف شیرینی زیاد در وعده سحر به دلیل افزایش ترشح انسولین باعث افت قند در طول روز شده و می تواند گرسنگی را به دنبال داشته باشد. مواد خیلی شیرین مانند زولبیا، بامیه و گوشفیل، حلوا و شله زرد در وعده سحری که سبب افت سریع قند خون در ساعات اولیه روز میشود، نیز نباید مصرف شود.
3- مصرف چای زیاد در وعده سحر به دلیل افزایش دفع ادرار منجر به ایجاد تشنگی می شود. باید از نوشیدن زیاد چای به خصوص چای پررنگ در وعده سحری اجتناب شود زیرا چای علاوه بر اینکه موجب افزایش دفع ادرار و از دست رفتن نمکهای معدنی میشود که بدن در طول روز به آن احتیاج دارد، اسید اگزالیک موجود در آن و همچنین مصرف نمک و مواد پروتئینی زیاد موجب کاهش جذب کلسیم غذا میشود.
4- بسیاری از افراد از ترس تشنگی در طول روز، بعد از صرف سحری به مقدار فراوان آب مینوشند که عادت صحیحی نیست؛ برای برطرف کردن تشنگی در طول روز توصیه میشود در فاصله افطار تا سحر از صیفیجات و میوههای سرشار از آب مانند کاهو، خیار، هندوانه، خربزه و مرکبات استفاده شود.
5- مصرف نمک زیاد در وعده سحر به دلیل تحریک تشنگی در طول روز مناسب نیست؛ محدود کردن مصرف نمک در وعدههای افطار، شام و سحر در این دوران بسیار مهم و کمککننده است. دریافت اضافه نمک، بدن را مجبور به واکنش میکند و برای جبران آن لازم است آب بیشتری مصرف شود. افرادی که مستعد افزایش فشار خون و یا مبتلا به این بیماری هستند باید در این زمینه احتیاط بیشتری کنند بنابراین توصیه میشود از حداقل مقدار نمک در تهیه غذاها استفاده شود و این مقدار کم نمک باید از نمک یددار تصفیه شده باشد.
6- خوردن غذاهای شور و انواع تنقلات شور، انواع کنسروها، شورها، انواع سوسیس، کالباس و سایر فست فودها موجب تضعیف سیستم ایمنی و ایجاد تشنگی میشود بنابراین توصیه میشود به جای نمک، از سبزیهای خشک و معطر و محلی مثل ترخون، نعناع و مرزه برای طعمدار کردن غذا استفاده شود. مصرف زیاد غذاهای پروتئینی در وعده سحر به دلیل افزایش دفع ادرار و تحریک نمودن تشنگی، مناسب نیست.
7- توصیه می شود که غذای مصرفی در وعده سحر کم چرب و کم روغن تهیه شود زیرا غذاهای پرچرب باعث ایجاد تشنگی در طول روز میشود.
8- در تهیه غذا از انواع روغنهای مایع مانند کلزا، ذرت، سویا، کنجد یا روغن آفتابگردان و به مقدار کم استفاده شود و به جای غذاهای چرب و سرخ شده، بیشتر از غذاهای آبپز و بخارپز استفاده شود. تمام چربیهای قابل رویت گوشت قبل از طبخ گرفته شود و هنگام طبخ مرغ نیز سعی شود ابتدا پوست را جدا کرده و به جای سرخ کردن، از روش آبپز استفاده شود.
9- به منظور تامین بخشی از انرژی مورد نیاز روزانه و تامین برخی از اسیدهای چرب ضروری و ویتامینهای محلول در چریی باید در روزهای روزهداری از روغنها و چربیهای خوراکی در حد متعادل استفاده شود اما مصرف مواد غذایی سنگین، دیر هضم، پرچرب و سرخ شده مانند الویه، سیب زمینی سرخ شده، پنیر پیتزا، انواع کوکو و کتلتهای چرب هنگام افطار مناسب نیست.
10- خرما بهترین ماده غذایی برای تامین تدریجی قند خون است؛ خرما منبع خوبی از مواد مغذی، قند، فیبر و پتاسیم است و در تنظیم قند خون بسیار مفید است بنابراین توصیه میشود که در وعده افطار در صورت امکان دو سه عدد خرما صرف شود اما از مصرف بیش از حد خرما نیز مانند سایر شیرینیها پرهیز شود
میان وعده ها از میوه پر شود
مدير گروه تغذيه، بيوشيمي و صنايع غذايي دانشگاه علوم پزشکی گناباد با تاکید بر لزوم تغذیه صحیح در میان وعدهها یعنی فاصله افطار تا سحر، گفت: میان وعدهها در ماه مبارک رمضان همانند ایام غیر روزه داری از میوه پر شود زیرا مصرف منطقی میوه بخصوص میوههای حاوی فیبر مانع بروز یبوست می شود. دکتر سالارباشی تصریح کرد: مصرف بیشتر از هشت لیوان آب آشامیدنی سالم و سایر مایعات طبیعی و آب سبزیها و صیفیجات مانند آب هویج، آب گوجه فرنگی و آب کرفس که سبب دریافت بیشتر مایعات، کالری و تا حدودی فییر غذایی میشود در فاصله افطار تا سحر، بدن را از کم آبی در طول روزهداری حفظ میکند.