به گزارش وبدا، ملیحه جوانبخت با تبریک روز علوم آزمایشگاهی گفت: فعالان حوزه آزمایشگاهها همواره نقش مهمی در عرصه پیشگیری، تشخیص و درمان بیماریهای واگیر و غیرواگیر دارند و در سالهای اخیر با شیوع اپیدمی کرونا نقش اصلی در تشخیص این بیماری به عهده همکاران آزمایشگاه ها بود.
وی با اشاره به فعالیتهای آزمایشگاهها در معاونت بهداشت دانشگاه گفت: علاوه بر وجود پنج آزمایشگاه در شهرستانهای گناباد و بجستان، با راه اندازی مراکز نمونه گیری در مراکز خدمات جامع سلامت، امکان دسترسی همه افراد به این خدمات حتی در روستاها فراهم شده است.
کارشناس مسئول آزمايشگاه معاونت بهداشت با بیان اینکه پارسال حدود 42 هزار نفر به آزمایشگاههای معاونت بهداشت در شهرستانهای گناباد و بجستان مراجعه کردهاند، گفت: آزمایشهای قبل از ازدواج، غربالگری نوزادان، کارت سلامت اصناف و رانندگان، غربالگری و کنترل بیماران دیابتی، کارت بهداشت برای مشاغل مختلف، عدم اعتیاد برای صدور گواهینامه پایه یک، پروانه کسب و ....، بدو استخدام، بیماریابی و کنترل درمان بیماران سل، غربالگری در برنامه خطرسنجی جمعیت بالای 30 سال، دوران بارداری، بیمارهای منتقله از آب و غذا از جمله التور، نمونه گیری بیماریهای قابل پیشگیری با واکسن و بیماریهای واگیردار از جمله آنفولانزا، سیاه سرفه، دیفتری، سرخک و در سالهای اخیر نمونه گیری و آزمایشهای کرونا طیف گستردهای از آزمایشهایی است که در آزمايشگاههای معاونت بهداشت انجام میشود.
جوانبخت با بیان اینکه در حال حاضر غربالگری نوزادان از نظر دو بیماری کم کاری تیروئید و فنیل کتونوری در کشور در حال انجام است، تصریح کرد: همه نوزادان متولد شده در سن 3 تا 5 روزگی در گناباد با مراجعه به آزمایشگاه مرکزی معاونت بهداشت و در بجستان با مراجعه به آزمایشگاه مرکز خدمات جامع سلامت شهید قنبر آقایی مورد غربالگری قرار میگیرند.
وی خاطرنشان کرد: این غربالگریها با شناسایی نوزادان مبتلا به این بیماریها موجب شروع درمان به موقع آنها و در نتیجه جلوگیری از عوارض شدیدی همچون عقب ماندگیهای ذهنی و جسمی میشود.
جوانبخت ادامه داد: در سال گذشته انجام فعالیتهایی در زمینه تشخیص و بیماریابی سل منجر به شناسایی افراد مبتلا به این بیماری و شروع درمان برای آنها شد.