به گزارش وبدا، اکثر مادران باور دارند که تغذیه با شیر مادر برای کودکان بهترین است. سازمان جهانی بهداشت با توصیه بر تغذیه انحصاری شیرخواران با شیر مادر در 6 ماه اول و سپس تداوم شیردهی همراه با غذاهای کمکی تا پایان 2 سالگی این باور را حمایت میکند.
علیرغم این عقیده و شروع شیردهی برای اکثریت نوزادان، متاسفانه فقط 53درصد کودکان زیر 6 ماه کشور بطور انحصاری با شیر مادر تغذیه میشوند. مطالعات نشان داده است که یکی از علل عدم موفقیت مادران در شیردهی، اشتغال آنان به کار است. در حالی که حمایت مادران و فراهم کردن امکانات شیردهی در محیط کار با افزایش مدت تغذیه با شیر مادر و سلامت مادر و کودک همراه است. علیرغم نیاز مادران به حمایت، روشهایی وجود دارد که مادران با رعایت آن میتوانند کودکان خود را از این موهبت الهی بهرهمند سازند.
تغذیه با شیر مادر تاثیر بسزایی بر سلامت مادر و کودک دارد و به عنوان یک اولویت بهداشتی در کشور ترویج و حمایت میشود.
ترویج تغذیه با شیر مادر در محیطهای کار یک ضرورت مهم است زیرا:
زنان بخش مهمی از نیروی کار جامعه را تشکیل میدهند.
بسیاری از زنان اشتغال به کار و فعالیتهای اجتماعی را با وظیفه مادری خود ادغام میکنند.
زنان معمولا پس از مرخصی زایمان به سرکار باز میگردند.
مطالعات نشان داده که بازگشت به کار دلیل عمدهای برای ازشیرگیری زودرس و روشهای نامطلوب تغذیه شیرخواران است.
تغذیه کودک با شیر مادر، مزایای اقتصادی قابل توجهی دارد از جمله باعث کاهش هزینههای درمانی میشود.
سیاست ترویج تغذیه با شیر مادر در محیطهای کار
یک محیط کار دوستدار مادر و کودک باید:
قانون ترویج تغذیه با شیر مادر و حمایت از مادران در دوران شیردهی و قوانین مرتبط با حمایت از مادران را رعایت کند. در حال حاضر مادران از حقوق قانونی زیر برخوردار هستند:
بر اساس قانون ترویج تغذیه با شیر مادر؛ مرخصی زایمان در بخشهای دولتی و غیردولتی 6 ماه است، برای وضع حملهای دوقلو نیز 6 ماه و برای زایمانهای سه قلو و بیشتر، یک سال با استفاده از حقوق و فوقالعادههای مربوطه است. بر اساس قانون اصلاح قوانین تنظیم جمعیت و خانواده مصوبه 20/3/92 مجلس شورای اسلامی؛ تبصره 2 ماده 1: به دولت اجازه داده شده مرخصی زایمان را به 9 ماه افزایش دهد و همسران نیز از دو هفته مرخصی اجباری(تشویقی) برخوردار شوند.
بر اساس قانون ترویج تغذیه با شیر مادر و آییننامههای اجرایی آن، بانوانی که در طول بارداری با تایید پزشک معالج از مرخصی استعلاجی استفاده میکنند، مدت آن از مرخصی زایمان کسر نخواهد شد.
مادران شیرده پس از شروع به کار مجدد در صورت ادامه شیردهی میتوانند تا 24 ماهگی کودک از یک ساعت مرخصی(بدون کسر از مرخصی استحقاقی) استفاده نمایند. مدت مرخصی ساعتی برای مادران دارای فرزند دو قلو و بیشتر 2 ساعت است.
امنیت شغلی مادران پس از پایان مرخصی زایمان و در حین شیردهی باید تامین شود. نقل و انتقال آنان در این دوران ممنوع است مگر آنکه خود متقاضی تغییر شغل یا نقل و انتقال باشند.
تمامی کارکنان و بخشهای اداری و رفاهی از این سیاست و ضرروت تغذیه با شیر مادر آگاه شوند و حامی مادران شیرده باشند.
مادرانی که در بیمارستانهای دوستدار کودک زایمان میکنند با احتمال بیشتری تغذیه با شیر مادر را شروع میکنند، اما اگر بخواهند تغذیه انحصاری با شیر مادر را برای 6 ماه ادامه دهند، برای این تداوم نیاز به حمایت از سوی افرادی مانند ماماها، کارکنان بهداشتی، مشاورین شیردهی و مشاورین مردمی آموزش دیده دارند.
در مواردی که مادران از سوی یک فرد آموزش دیده، حداقل 7 بار ملاقات، حمایت و مشاوره میشوند، میزان تغذیه انحصاری با شیر مادر بالاتر است. حمایت از تمام مادران لازم است تا اطمینان حاصل شود که تغذیه با شیر مادر به خوبی پیش میرود. نباید منتظر بروز مشکل برای ارائه حمایت شد.
از مادران شاغل حمایت کنیم تا شروع طلایی زندگی یعنی تغذیه با شیر مادر را به کودکان خود هدیه کنند.